Lego također ima cilj da do 2032. godine proizvodi igračke od obnovljivih i recikliranih materijala.

Lego uvodi velike promjene u proizvodnji: Doći će do povećanja troškova, ali vrijedit će
Foto: Pixabay - Ilustracija

Danski proizvođač igračaka Lego je početkom ove sedmice objavio da, zbog povećane prodaje i profita, planira zamijeniti fosilna goriva koja koristi za izradu svojih proizvoda skupljom, ali obnovljivom i recikliranom plastikom.

Ova kompanija je saopćila da je prodaja u prvoj polovini ove godine porasla za 14 posto, nadmašivši širu industriju igračaka, dok je profit u tom periodu porastao na 1,2 milijarde dolara, što predstavlja rast od 26 posto.

Izvršni direktor Lega, Neils Christiansen, izjavio je u intervjuu za CNN da je ovaj rezultat pokazatelj snage brenda na globalnom nivou, ističući kako su njihovi proizvodi traženi među ljudima svih generacija.

Lego bilježi uspjeh u vrijeme kada se globalna prodaja igračaka suočava s poteškoćama jer potrošači smanjuju troškove na proizvode koji im nisu egzistencijalno neophodni. 

Lego, koji godišnje prodaje milijarde plastičnih kockica, testirao je 600 različitih materijala kako bi do 2030. godine u potpunosti zamijenio naftu koja se trenutno koristi u proizvodnji kockica, ali uspjeh je bio ograničen.

Sada planiraju postepeno smanjivati upotrebu ulja u svojim kockama, plaćajući 70 posto više za certificiranu obnovljivu smolu, sirovu plastiku koja se koristi za izradu kockica.

Christiansen je naglasio da će to dovesti do povećanja troškova proizvodnje. Lego također ima cilj da do 2032. godine proizvodi igračke od obnovljivih i recikliranih materijala.