Garancija za mlade omogućit će mladima da brže dođu do zaposlenja ili daljnjeg obrazovanja u svojoj državi. 

Garancija za mlade: Nova prilika za brz izlazak iz nezaposlenosti u BiH
Foto: Pixabax (ilustracija)

Federalna vlada usvojila je, na posljednjoj sjednici, informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike (FMRSP) o dosadašnjim aktivnostima poduzetim na implementaciji modela Garancije za mlade.

Primarna svrha je osigurati da sve mlade osobe do 30 godina, u roku od četiri mjeseca od završetka školovanja, nezaposlenosti ili neaktivnosti, dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stručno usavršavanje.

Implementacija Garancije za mlade zahtijeva koordiniranu saradnju različitih institucija i organizacija na svim nivoima vlasti.

Garancija će mladima omogućiti da brže dođu do zaposlenja ili daljnjeg obrazovanja u slučajevima kad na tržištu nema potrebe za određenim zanimanjem.

Garancija za mlade trenutno se pilotira u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s ciljem testiranja različitih pristupa i prikupljanja podataka koji su neophodni za izradu konačnog akcionog plana Garancije za mlade u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Nakon završetka pilot faze pristupit će se analizi prikupljenih podataka s pilot lokacija, Visokog i Čitluka, kako bi se osiguralo da konačni akcioni plan bude temeljen na realnim potrebama i specifičnostima mladih u različitim dijelovima Federacije. 

Taj plan će postaviti temelje za implementaciju Garancije za mlade u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.