Volkswagen je početkom ove godine već prikazao obnovljeni Golf (kao i sportski Golf GTI), dok je sada pred nama i dotjerani Golf R koji će se osim u hečbek verziji nuditi i u karavanskom izdanju Variant.

Foto: autoblog.rs | Volkswagen Golf R u novom izdanju

Poput standarnog Golfa i Golfa GTI, i Golf R je pretrpio određene vizuelne izmjene i modifikacije enterijera, uz unaprijeđene sisteme pomoći vozaču.

Tako Golf R dobija izmijenjene branike i dotjerana svjetla (opcija su matrix LED prednja svjetla), kao i paletu novih boja i alu točkova (opciono i od 19 inča). 

Osim toga, za Golf R su predviđena i vrhunska sportska sjedišta i sportski volan obložen kožom, kao i pogon na sva četiri točka, DCC adaptivno oslanjanje, upadljiviji aero body kit, modifikovano oslanjanje, jače kočnice i sportski izduvni sistem sa četiri izduvne cijevi (opciono i Akrapovič izduvni sistem).

Ovdje treba podsjetiti da se u unutrašnjosti obnovljenog Golfa ističe povratak klasičnih dugmadi na volan, pored novog ekrana osetljivog na dodir (ovde od 12,9 inča), uz preuređenje grafike i strukture menija, kao i 10,2-inčnom digitalnom instrument tablom. Također, dostupan je i head-up displej.

Evropski modeli dolaze i sa glasovnim asistentom koji pokreće ChatGPT, ali tehnologija tek treba da bude potvrđena za automobile za američko tržište.

Pod haubom Golfa R je unaprijeđeni 2,0 litarski turbo benzinac koji sada raspolaže sa 333 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Još ranije je inače najavljeno da kod GTI i R verzija Golfa neće biti manuelnog mjenjača, pa ovaj Golf R ima 7-stepeni DSG.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 4,6 sekundi za hečbek odnosno 4,8 sekundi za Variant. Maksimalna brzina je 250 km/h, ali uz opcioni Performance Package može da iznosi 270 km/h.