Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žalio se na bolove u stomaku, a onda su doktori u šoku izvukli 60 predmeta iz utrobe

Preuzmite sliku

Indijac koji već dvije godine pati od bolova u trbuhu šokirao je doktore koji su otkrili da je pacijent progutao kućne potrepštine, od dugmeta do slušalica, piše NY Post

“Prilikom rendgenske snimke pronašli smo medaljone, lančiće, matice, vijke, slušalice i mnoge druge predmete unutar želuca”, rekao je Ajmer Singh Kalra, direktor bolnice Moga Medicity u Mogi, Punjab, gdje je pacijent pregledan, prenosi Tuzlanski.ba

 • Kuldeep Singh, 35-godišnjak, navodno je otišao u bolnicu zabrinut zbog bolova u stomaku, kao i zbog visoke temperature.

  Doktori su skenirali problematično područje, nakon čega su došli do alarmantnog otkrića. Singh je navodno pojeo otprilike 60 komada, uključujući medaljone, lančiće, matice, vijke, slušalice i sigurnosne igle, magnete, dugmad za košulje i patentne zatvarače te mnoge druge nejestive predmete.

  Doktori su kušaču ovih predmeta dijagnosticirali picu, stanje mentalnog zdravlja u kojem oboljeli “kompulzivno guta predmete koji nisu hrana”, prema klinici Cleveland.

  Bolest je najčešća kod male djece, trudnica i osoba s psihijatrijskim poremećajima, uključujući posebno poremećaj iz autističnog spektra, intelektualne teškoće ili shizofreniju. Pacijenotva porodica nije znala za ovaj problem.

 • “Budući da je jeo oštre predmete, u trbuhu je imao teške rane”, rekla je doktorica Kalra koja ga je “odlučila operisati”.

  Singh je nakon toga bio podvrgnut trosatnoj operaciji koju su vodili hirurg Anup Handa i gastroenterolog dr. Vishavnoor Kalra.

  Iako je postupak bio uspješan, pacijent još uvijek nije izašao iz traume.

  “Još uvijek je na respiratoru i kritično je”, rekla je Kalra.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje