Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Volite putovati, ali vam sreću kvari mučnina? Evo kako to spriječiti

Preuzmite sliku

Bilo da ste u avionu, vozu, automobilu ili brodu, neugodni simptomi mučnine mogu vam otežati odlazak na odmor. Razumijevanje uzroka i provođenje ovih savjeta pomoći će vam da ublažite to neugodno iskustvo

Mučnina zbog kretanja javlja se kada mozak prima proturječne signale iz očiju, unutarnjeg uha i drugih senzornih sistema odgovornih za ravnotežu i prostornu orijentaciju. Ova senzorna neusklađenost može se dogoditi kada je tijelo u pokretu, ali vizuelni znakovi sugeriraju suprotno – kao što je čitanje u vozilu u pokretu ili gledanje u ekran dok letite.

Čimbenici koji pogoršavaju bolest kretanja 

Užurbani rasporedi putovanja

Moderni način života često zahtijeva brze i pretrpane rute putovanja, ostavljajući malo prostora za opuštanje ili prekide. Žurba s jednog odredišta na drugo može pojačati simptome mučnine.

Nedostatak tjelesne aktivnosti

Sjedilački način života s ograničenom tjelesnom aktivnošću može oslabiti sposobnost tijela da se prilagodi kretanju, čineći pojedince osjetljivijima na bolest kretanja.

 • Da ne biste odmor proveli na zahodu, doznajte kako izbjeći putni proljev

  Stres i tjeskoba

  Pritisak za poštivanje rokova i upravljanje raznim odgovornostima može povisiti razinu stresa tokom putovanja, povećavajući vjerovatnost da ćete doživjeti mučninu.

  Pretjerana upotreba tehnologije

  Stalno buljenje u zaslone, poput pametnih telefona, tableta ili prijenosnih računara, može pridonijeti vizualno-vestibularnim sukobima, pojačavajući simptome mučnine.

  Nedovoljno sna

  Nedostatak sna ili neredovni obrasci spavanja mogu učiniti putnike osjetljivijima na mučninu zbog kretanja jer umor slabi tjelesne mehanizme suočavanja.

  Nezdrave prehrambene navike

  Konzumacija teških ili masnih obroka prije i tokom putovanja može izazvati mučninu kretanja. Neuravnotežena prehrana, posebno ona s visokim udjelom masti i šećera, može pogoršati mučninu i nelagodu.

  Lijekovi za putovanja

  Određeni lijekovi za životni stil, kao što su sedativi, antihistaminici ili lijekovi protiv bolova, mogu pogoršati mučninu ili djelovati s drugim lijekovima.

 • Kako doskočiti bolesti kretanja? 

  Ovih 10 savjeta pomoći će vam da ublažite i spriječite mučnine tokom putovanja.

  Planirajte adekvatan odmor

  Dajte prednost dovoljnom sna prije nego krenete na put kako biste smanjili osjetljivost na mučninu.

  Održavajte uravnoteženu prehranu

  Odlučite se za lagane, lako probavljive obroke i ostanite hidrirani tokom putovanja. Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu koja može izazvati nelagodu. Jedite međuobrok svakih nekoliko sati kako vam želudac ne bi bio prazan, ali izbjegavajte hranu jakog mirisa ili okusa. Držite se grickalica, poput suhih krekera.

  Budite aktivni

  Redovna aktivnost može poboljšati sposobnost tijela da se prilagodi kretanju, smanjujući ozbiljnost simptoma bolesti kretanja.

  Koristite prirodne lijekove

  Đumbir, paprena metvica i narukvice za akupresuru prirodni su lijekovi za koje se zna da ublažavaju simptome mučnine.

  Ograničite vrijeme korištenja zaslona

  Smanjite korištenje zaslona tokom putovanja, posebno kada se vizualno okruženje neprestano mijenja, kako biste smanjili osjetilne sukobe. Isto se odnosi i na čitenje knjiga.

  Isprobajte narukvice

  Posebne trake koje vrše pritisak na unutarnju stranu ruke, oko centimetar i pol iznad zgloba, mogu pomoći u kontroli mučnine. Pomožu i kod morske bolesti.

 • Razmislite o lijekovima

  Za teške slučajeve, obratite se zdravstvenom radniku za lijekove protiv mučnine koje možete uzeti prije putovanja. U smanjenju simptoma mučnine mogu pomoći lijekovi koje možete kupiti i  bez recepta, ali vodite računa da vas oni mogu učiniti i pospanima.

  Vježbajte tehnike dubokog disanja i opuštanja

  Upravljanje stresom i tjeskobom dubokim disanjem ili meditacijom može pomoći u smanjenju simptoma bolesti kretanja.

  Sjednite na prednje sjedište

  Gledajte kroz prednji prozor i zadržite pogled uperen u horizont kako biste lakše regulirali svoju ravnotežu. Djecu na stražnjem sjedištu također treba poticati da gledaju kroz prozor.

  Udahnite svjež zrak

  Otvorite ventilacijske otvore, uključite klimu ili otvorite prozor. Zaustavite auto i hodajte nekoliko minuta, ako je potrebno, piše ordinacija.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,