Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki napredak: Nova krvna pretraga može za sat vremena utvrditi uzrok temperature kod djece

Preuzmite sliku

Krvnu pretragu koja bi za manje od sat vremena mogla pomoći u dijagnosticiranju uzroka povećane temperature kod djece naučnici su opisali kao veliki napredak.

Većina postojećih dijagnostičkih testova usredotočena je na otkrivanje patogena i da bi se dobili rezultati mogu proći 72 ili više sati.

Globalni tim predvođen istraživačima s Imperial Collegea u Londonu istražio je kako geni u krvi reaguju na određene infekcije i bolesti kako bi se brže dijagnostikovale bolesti i smanjila prekomjerna upotreba antibiotika. Istraživači su analizirali podatke 1212 pacijenata oboljelih od 18 bolesti, uključujući respiratorni sincicijski virus (RSV) i tuberkulozu.

Iz toga su uspjeli otkriti koji su ključni geni bili uključeni ili isključeni kao odgovor organizma na bolesti te identifikovali molekularni potpis bolesti. Zatim je primjenjeno mašinsko učenje kako bi se prepoznali obrasci povezani s određenim stanjima, usredotočujući se na 161 gen.

 • Formula je testirana na 411 djece koja su primljena u bolnicu sa sepsom ili teškim infekcijama uzrokovanim s 13 od 18 bolesti. Istraživači su rekli da rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu Cell Press Medu, pružaju “dokaz da inovatinvna metoda djeluje” i da bi test baziran na ekspresiji gena “mogao drastično poboljšati dijagnozu dječjih bolesti, smanjiti odgađanje i krive dijagnoze te značajno utjecati na zdravstvenu brigu, posebno u zemljama u razvoju”.

  Nadaju se da bi novi test mogao riješiti pretjeranu upotrebu antibiotika kod djece, koji se obično propisuju dok se ne isključi antibakterijska infekcija. Profesor Michael Levin, doktor na odjelu za zarazne bolesti Imperial Collegea u Londonu, rekao je:

  “Uprkos velikom napretku u medicinskoj tehnologiji, kada se dijete dovede u bolnicu sa temperaturom, naš početni pristup je liječenje na temelju dojma doktora o mogućim uzrocima djetetove bolesti.

  “Kao kliničari, moramo donositi brze odluke o liječenju, često samo na temelju simptoma, informacija od roditelja i našeg medicinskog obrazovanja i iskustva, ali možda nećemo znati je li temperatura bakterijska, virusna ili je u pitanju nešto drugo nekoliko sati ili dana nakon što je dijete primljeno, dok ne dođu rezultati testa”.

  “Takva odgađanja mogu dovesti do toga da pacijent ne dobije pravodobno liječenje, tako da postoji jasna i hitna potreba za poboljšanjem dijagnostike. Korištenje ovog novog pristupa, nakon što se osmisle odgovarajući uređaji, moglo bi biti veliki napredak u zdravstvenoj brizi”, piše miss7mama

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,