Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uvijek se budite u isto vrijeme tokom noći? Tijelo upozorava da nešto nije u redu s određenim organom

Preuzmite sliku

Popularno

Uvijek se budite u isto vrijeme tokom noći? Možda to i nije slučajno. Naime, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, hronični poremećaji spavanja najčešće su uzrokovani Yin-Yang neravnotežom koja je posljedica poremećaja protoka energije u tijelu.

Ta se energija zove Qi. Kineski biološki sat pretpostavlja da Qi kruži kroz 12 glavnih meridijana u tijelu koji se odnose na određene unutrašnje organe. Ovaj ciklus obično traje 24 sata, a svaki sistem ima dva sata da se tijelo napuni Qi energijom.

Kad ste u dobrom fizičkom stanju, Qi slobodno prolazi tijelom, ali ako imate zdravstvenih problema, vjerovatno postoji Qi blokada u određenom unutrašnjem organu koja bi vas mogla probuditi tokom noći. Dakle, ako se vaše tijelo javlja uvijek u određeno vrijeme, vjerovatno iza toga postoji neravnoteža ili oštećenje odgovarajućeg organa. Cijela stvar ima i psihološku ili emocionalnu komponentu, jer tradicionalna kineska medicina pretpostavlja da svaki organ “pohranjuje” određeni osjećaj.

 • Problemi s uspavljivanjem između 21 i 23 sata

  Između 21 i 23 sata, metabolički procesi se polako gase i tijelo prelazi u stanje mirovanja. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini ovo je vrijeme meridijana koji se naziva “trostruki grijač”. On nije povezan s organom, ali je sličan štitnoj jer kontroliše metabolizam. Sudjeluje u probavnom sistemu, dišnom te urogenitalnom sistemu. Problemi s uspavljivanjem ili spavanjem u ovo vrijeme mogu biti povezani sa stresom, ali prema Kinezima uzrok može biti i radost jer je i to oblik uzbuđenja koji se pripisuje ovom meridijanu. Preporuka je uvijek leći u krevet u isto vrijeme i ugasiti ekrane svih gadgeta barem sat vremena prije spavanja.

  Problemi sa spavanjem između 23 sata i 1 ujutro

  Kad osoba u tom vremenu zaspi, žučni mjehur može obaviti svoj “zadatak”. Loš metabolizam žučne kiseline dovodi do stvaranja žučnih kamenaca.

  Ako se u ovo doba često budite ili imate problema s uspavljivanjem, to može značiti da ste pojeli preobilan ili premastan obrok pa je žučni mjehur “prezaposlen”. Još jedan signal upozorenja može biti žgaravica. Prvo što treba učiniti u ovom slučaju je pokušati u svoju prehranu uključiti više namirnica koje sadrže vlakna (voće, povrće, cjelovite žitarice). Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, emocionalni problem žučnog mjehura je ljutnja. Ne kaže se uzalud “on je pun žuči” za osobu koja je puna bijesa i ogorčenosti. Jedno od rješenja za probleme sa spavanjem u ovo doba može biti promjena u načinu na koji se osoba nosi sa svojom ljutnjom. Primjerice, da umjesto potiskivanja odluči rješavati sukobe, ali mirnim putem.

 • Buđenje između 1 i 3 sata ujutro

  U to vrijeme ljudsko tijelo treba mnogo kisika, što zahtijeva dubok san. Između 1 i 3 sata u noći jetra počinje s radom, oslobađajući tijelo od toksina. Na jetru negativno utiču toksini poput alkohola i nikotina, ali i prehrana premasnom hranom, povećano lučenje želučane kiseline i stres. Preporuka je izbjegavati konzumiranje alkoholnih pića u večernjim i noćnim satima. Govorimo li, pak, o osjećaju, i jetra je, kao i žučni mjehur, pod utjecajem ljutnje.

  Problemi sa spavanjem između 3 i 5 sati ujutro

  Ovo je vrijeme kad je meridijan povezan s plućima najsnažniji, okrepljujući pluća i puneći ih energijom potrebnom za sljedeći dan. Meridijan pluća pomaže u kontroli energije i cirkulaciji krvi, a njegova neravnoteža može dovesti do infekcije gornjih dišnih putova, poremećaja disanja i problema s kožom. Neravnoteža može uzrokovati i tjeskobu. Preporuka je svaki dan provoditi barem neko vrijeme na svježem zraku, po mogućnosti i biti fizički aktivan. Ipak, intenzivnu fizičku ativnost poželjno je izbjegavati tri sata prije spavanja.

  Problemi sa spavanjem između 5 i 7 sati ujutro

  Pred jutro se ubrzava rad debelog crijeva, što omogućuje završetak procesa apsorpcije vode i hranjivih tvari te pražnjenje. Neravnoteža meridijana debelog crijeva može uzrokovati zatvor, proljev i bolove u trbuhu. Posljedica neravnoteže tog meridijana su i depresija i pretjerana anksioznost.

  Kako bi vam debelo crijevo pravilno radilo i kako biste regulirali ciklus spavanja, trebali biste istegnuti mišiće i piti puno vode, piše Jutarnji

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,