Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Učestalim spolnim odnosima protiv bubrežnog kamenca

zagrljaj krevet
Preuzmite sliku

Samo oni koji imaju iskustva s bubrežnim kamencem znaju koliko je bolno kad ta tvorba, naročito većih dimenzija, prolazi mokraćnim kanalom kako bi bila izbačena iz tijela.

Stoga će rezultati do kojih je u svojoj studiji “Može li spolni odnos biti alternativna terapija za kamenac u mokraćovodu” došla ekipa turskih znanstvenika iz bolnice u Ankari (Clinic of Ankara Training and Research Hospital) mnogima koje muči kamenac zazvučati isprva nevjerovatno privlačno (a nakon malo razmišljanja, i sasvim logično).

Turski su naučnici, name, u svom istraživanju pokazali da je prakticiranje seksa tri do četiri puta sedmično dobar način da se kamenci spontano izbace iz organizma prije nego što narastu do veličine koja izaziva bolove.

Na urološkom odjelu spomenute bolnice podijelili su 75 sudionika ispitivanja u tri grupe. Jednima je određena terapija od najmanje tri do četiri seksualna odnosa sedmično, kod drugih je primijenjena terapija lijekom tamsulozinom (koji se, inače, najčešće koristi za pospješivanje mokrenja kod muškaraca s povećanom prostatom), dok su treći primili standardnu medicinsku terapiju za bubrežni kamenac.

Dvije sedmice nakon starta istraživači su, prenose turski mediji, pronašli da je 26 od 31 sudionika ispitivanja iz “seks grupe” spontano “propustilo” bubrežni kamenac.

Rezultat drugih grupa: kamence je izmokravanjem izbacilo desetero od 21 sudionika koji su uzimali lijek tamsulozin, te osam od 23 sudionika koji su uzimali standardnu terapiju. (slobodnadalmacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje