Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi kako se riješiti vode u ušima nakon kupanja u moru ili bazenu

Preuzmite sliku

Voda koja je ostala u uhu zapravo se nalazi s vanjske strane bubne opne, tako što se pomiješala s ušnim voskom i ostala iza njega, ostavljajući vas s osjećajem da je uho skroz začepljeno.

No zadrži li se tamo predugo, može izazvati više od same neugode. Nakon nekog vremena uzrokovat će bol, ali i infekciju ušnog kanala ili tzv. ‘plivačko uho’, zbog razvoja različitih vrsta bakterija ili gljivica. Srećom, vodu možete ‘istresti’ u nekoliko jednostavnih koraka.

Osim kapi za uši, vaši vam prsti ili štapići nikako neće pomoći da ju izbacite iz svojih ušiju. Uho se prirodno ljušti, pa čime god pokušavate očistiti, radite protiv njegova prirodnog toka.

Evo kako izvući vodu iz uha:

Pomičite ga

Dr. Branislava Čilić iz Zagreba preporučuje da nagnete glavu u jednu stranu i prstima povlačite ušnu resicu naprijed i iza. Pomičući ga na taj način, manipulirate ušnim kanalom i to pomaže da se voda sama izvuče van.

Metoda vakuuma

Možete upotrijebiti i svoju ruku kako biste stvorili lagani vakuum koji će pomoći da voda iscuri van. Nagnite glavu postrani i pokrijte dlanom uho. Pritisnite dlan o uho, pa ga malo otpustite pa zatim ponovno pritisnite, kako biste ‘usisali’ vodu i pomogli joj da izađe.

 • Topli oblog 

  Toplina iz komprese (obloga) pomoći će rastopiti dio voska koji blokira vodu. Vosak će se omekšati i iscuriti iz uha, oslobađajući vodu koja se zaglavila iza njega. Za to vam može poslužiti peškir ili gaza namočeni u jako toplu, ali ne prevruću vodu. Držite na uhu 10-ak minuta.

  Fen za kosu 

  Fen za kosu, koji držite usmjeren na uho, i to na razdaljini ruke, postavite na najmanju brzinu (topli zrak). Glavu pomičite naprijed nazad kako bi voda lakše našla put, kaže dr. Ana Kim, otorinolaringologinja sa Univerzitetskog kliničkog centra Columbia.

  Ocat i alkohol

  Ako osjećate da vam je uho prepuno vode, niste sigurni da je baš najčišća (primjerice bazenska voda), pomiješajte bijeli ocat i alkohol. Koristite sterilne kapi za oči kako biste nanijeli tri do pet kapi u uho.

  Isprobajte kapljice za uši koje koriste plivači

  Kapljice za uši koje najčešće koriste plivači sadrže alkohol i pomažu lakšem isparavanju vode iz uha. Međutim, doktori upozoravaju da ih ne koristite ako vaše uho ima bilo kakvu ozljedu, ili ako vas je zapljusnuo val. Ako imate ozljedu, alkohol može napraviti još veću štetu, čak i ‘spaliti’ uho.

  U većini slučajeva, voda će sama izaći iz uha, govore doktori, no ako ona u uhu stoji duže od 24 sata, dobro je posjetiti doktora koji će vam dalje pomoći isprati uši medicinskom metodom ispiranja štrcaljkom i mlakom vodom, piše 24sata

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,