Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri najefikasnije dijete, a ovakva ishrana ne nanosi štetu zdravlju

Preuzmite sliku

Mršavljenje nije lak posao, dok se neki okreću vježbanju i fizičkoj aktivnosti (što je svakako preporučljivo), neki se iskušavaju u dijetama.

Ovo su najefikasnije dijete za skidanje kilograma.

Ovakva ishrana ne nanosi štetu zdravlju

Dijete su teške, ali ako se odabere bezbjedna dijeta i ukoliko uložite malo truda i volje, rezultati će biti itekako vidljivi, ali bez iscrpljivanja organizma. Ove tri dijete su najefikasnije za mršavljenje kako tvrdi US News & World Report. 

Mediteranska dijeta

Ova dijeta podrazumeva konzumiranje hrane koja se koristi u 21 zemlji koja izlazi na Sredozemno more. Dijeta se zasniva na velikoj količini voća, povrća, orašastih plodova, mahunarski, živine i visokokvalitetnih biljnih ulja. Riba i morski plodovi treba da su na meniju dva puta nedjeljno, crveno meso rijetko, a živina i jaja umjereno. Za dobru disciplinu, možete se počastiti i čašom crnog vina. Osim što u ovakvoj ishrani ima malo štetnih i masnih namirnica, ona se lako može prilagoditit vegetarijancima, veganima i osobama koje su netolerantne na gluten.

Najefikasnije dijete za mršavljenje: DASH dijeta

DASH je akronim za Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije (Dietary approaches to stop hypertension). Dakle, ovakva dijeta snižava krvni pritisak i pomaže u efikasnom gubljenju težine. Ishrana je slična mediteranskoj, ali je konkretnija po pitanju broju porcija određenih namirnica, pri čemu se ničega ne odričete. U ovoj dijeti, važno je smanjiti unos soli na minimum. Sa druge strane, trebalo bi da unosite voće, povrće, integralne žitarice, nemasne mliječne proizvode, hranu sa visokim sadržajem magnezijuma, kalijuma, kalcijuma i vlakana.

Fleksitarijanska dijeta

Među 3 najefikasnije dijete za mršavljenje spada i ovaj tip poluvegetarijanske ishrane. U ishrani gotovo da nema mesa, ali povremeno možete pojesti pljeskavicu bez griže savjesti. Ova dijeta podrazumjeva pretežno biljnu ishranu, što će vam značiti za smanjenje rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i raka. Međutim, ovakva dijeta podrazumjeva i način života. Proteini mesa su zamjenjeni proteinima u mahunarkama i jajima. Potrebno je postepeno smanjivati količinu mesa u ishrani kako ne biste šokirali organizam. I naravno, korišćenje začina vam je u potpunosti dozvoljeno.

Dakle, ako tražite najefikasnije dijete za skidanje kilograma, onda je vrijeme da razmislite o ova tri tipa ishrane. Svaka od ove tri dijete je zdrava, pa o tome ne morate da brinete, a uskoro nećete morati ni o kilogramima, piše Lepota i zdravlje

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: