Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tokom pandemije smanjena vakcinacija djece, UNICEF upozorava na ozbiljne posljedice

Preuzmite sliku

Popularno

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) objavio je da je povjerenje u dječje vakcine smanjeno širom svijeta tokom pandemije koronavirusa, javlja Anadolija. 

UNICEF je objavio izvještaj “Stanje djece u svijetu 2023: Vakcinacija za svako dijete”.

U izvještaju je navedeno da 67 miliona djece nije vakcinisano od 2019. do 2021. godine, dok 48 miliona djece uopšte nije vakcinisano.

U izvještaju, u kojem se navodi da su glavni faktori smanjenja stope vakcinacije djece zdravstveni sistemi pod pritiskom, smanjenje resursa i njihovo prebacivanje na druga mjesta, sukobi i smanjeno povjerenje, istaknuto je da je povjerenje u vakcinaciju djece smanjeno za 44 posto tokom pandemije koronavirusa.

Navedeno je da su percepcija i povjerenje u važnost vakcinacije djece smanjeni u 52 od 55 zemalja u kojima je studija sprovedena.

U izvještaju se pozivaju vlade da povećaju finansiranje vakcina i obezbijede neophodna sredstva za sprečavanje izbijanja bolesti i zaštitu djece.

“Ne možemo dozvoliti da oslanjanje na rutinsku vakcinaciju postane žrtva pandemije”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Ističući da je ova situacija alarmantna, Russell je upozorila da, ako se tako nastavi, bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom mogu dovesti do smrti djece.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,