Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svakodnevno konzumiranje gaziranih pića povećava stvaranje masnoće u predjelu stomaka

Preuzmite sliku

Popularno

Nova studija koju je objavio američki časopis koji se bavi istraživanjem kardiovaskularnih bolesti “Circulation” pokazala je kako svakodnevno konzumiranje gaziranih pića dovodi do stvaranja masnoće u predjelu stomaka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Studija ljekarke Nacionalnog instituta za zdravlje Caroline S. Fox pokazala je kako su prethodno rađena istraživanja u svijetu uglavnom proučavala vezu između gaziranih sokova i gojaznosti, dok je njena nova studija fokusirana na formiranje masti u predjelu stomaka na osnovu konzumacije pomenutih sokova.

Prema istraživanju, većina ljudi u svijetu sklona je pojavi abdominalnih masti dok je to najizraženije kod osoba koje tokom dana popiju bar jedno gazirano piće.

Rezultati istraživanja prikupljeni su na uzorku od 1.000 volontera koji su odgovarali na pitanja koja je odnose na konzumaciju hrane i pića.

Najveći broj ispitanika rekao je kako konzumira gazirane sokove skupa sa voćnim gustim sokovima. Trinaest posto ispitanika reklo je da tokom dana konzumira barem jednom gazirani sok, 35 posto njih da pomenute sokove pije često, 20 posto da pije rijetko dok je najmanji broj ispitanika rekao kako uopće ne konzumira gazirane sokove.

Na početku istraživanja ispitanici su bili podvrgnuti tomografiji gdje im je izmjeren obim abdominalnog masnog tkiva. Ista tomografija na ispitanicima urađena je šest godina kasnije gdje se pokazalo da su oni koji su jednom dnevno pili gazirani sok imali za 10 centimetara povećano salo u predjelu stomaka, dok su oni koji nisu konzumirali gazirane sokove imali povećanje za sedam centimetara.

Naizgled mala razlika, kako tvrdi istraživanje, dovoljna je da se poveća rizik od dijabetesa i srčanih bolesti kod osoba sa povećanim abdominalnim mastima.

Prema podacima američke udruge za kardiologiju “American Heart Association”, na dnevnoj bazi i ženama i muškarcima preporučuje se unošenje 100 kalorija šećera. Ukoliko osoba konzumira jednu čašu gaziranog soka taj dozvoljeni iznos kalorija šećera se premašuje. Istraživanje Udruge također pokazuje kako najviše tinejdžera konzumira gazirane sokove kao i osobe sa niskim primanjima.

Ista Udruga napominje kako su najzdravija pića voda i mlijeko. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,