Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci savjetuju: Evo šta trebate raditi ako imate čukljeve na nogama

Preuzmite sliku

Oni nisu samo estetski problem, veoma su bolni i zbog njih možete samo reći: zbogom, štikle, no ortopedi tvrde da ipak postoji rješenje. Dakle, šta raditi kada se jave čukljevi na nogama?

Veliki prst je iskrivljen, loptica stopala viri napolje – kada imate čukljeve, prednji dio stopala je deformisan. Ono što je počelo kao estetski problem, a potom izazvalo neudobnost u špicastim cipelama, naposljetku stiže do jakog  bola i ozbiljnih svakodnevnih problema. Šta da radite ako imate čukljeve?

Šta su čukljevi na nogama?

Medicinski izraz Hallux Valgus označava iskrivljenost nožnog palca. Do nje dolazi jer tetive više ne prelaze centralno preko zgloba, već bočno. Mišići u metatarzalnoj kosti povlače palac ka unutra u iskrivljeni položaj – to mijenja cjelokupnu biomehaniku stopala. Rezultat: velika kvrga ispod nožnog prsta. Ovo ne samo da izgleda ružno, već je obično i upaljeno i može izazvati znatan bol.

Šta izaziva čukljeve?

Predispozicija za čukljeve je definitivno genetska i to tako da se prenosi na svaku drugu generaciju. To znači: ako je vaša nana/baka imala čukljeve, spremite se, najverovatnije ćete ih imati i vi. Pored toga, nekadašnja bapska priča danas je naučno dokazana: nošenje štikli definitivno potpomaže razvoj čukljeva.

“Što je viša peta, to je veći pritisak u predjelu prednjeg dijela stopala i to je prst čvršće pritisnut u vrh cipele,” objašnjava njemački ortoped.

Mogu li se spriječiti čukljevi na nogama?

U ranim fazama, ortopedski umeci za cipele koji podižu metatarzalnu kost pomažu u smanjenju pritiska. Iako one pružaju primijetno olakšanje, ne mogu u potpunosti zaustaviti razvoj. Kada se nožni prst iskrivi, jedino što može pomoći je operacija u kojoj se ispravlja položaj stopala u zahvatu koji traje oko sat vremena.

Da biste to spriječili evo šta možete uraditi

1. Promijenite cipele

Ne brinite i dalje možete nositi visoke potpetice, ali ponesite sa sobom moderne baletanke i obujte ih posle 5 sati u potpeticama.

2. Odmarajte se

Kako se visina pete povećava, povećava se i opterećenje prednjeg i srednjeg stopala. Ortopedi se slažu sa cipelama do osam centimetara, ali onda sljedećeg dana treba da imate udoban model u kome možete ispružiti prste.

3. Kupite prave uloške

Čim primijetite da vam je nožni palac iskrivljen – idite u prodavnicu medicinskog materijala! Ovdje ćete naći takozvane jastučiće: poluloptaste uloške za cipele. Ako smanjite pritisak na metatarzalnu kost, možete držati čukljeve pod kontrolom.

4. Napravite mjesta za nožne prste

Vaši nožni prsti se mogu bolje opustiti u otvorenim cipelama ili sandalama sa remenčićima nego u zatvorenim. Nažalost, ovaj savjet funkcioniše samo ljeti. (Lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,