Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sprovedeno revolucionarno istraživanje: Nova nada u dijagnostici Alzheimerove bolesti

Preuzmite sliku

Nalaz krvi mogao bi biti jednako pouzdan u otkrivanju Alzheimerove bolesti kao i bolne, lumbalne punkcije, a to bi moglo revolucionarizirati dijagnostiku bolesti, navodi se u novom istraživanju, a prenosi Guardian.

Mjerenje nivoa proteina u krvi

Mjerenje nivoa proteina p-tau217 u krvi moglo bi biti jednako tačno kao i lumbalne punkcije u otkrivanju znakova Alzheimerove bolesti, te od niza drugih testova koji se provode, kažu istraživači. Taj protein služit će kao marker za biološke promjene koje se događaju u mozgu kod Alzheimerove bolesti.

U istraćivanju sprovedenom na 786 ljudi, istraživači su upotrijebili test mjerenja proteina kako bi identificirali pacijente koji vjerovatno, srednje ili malo vjerovatno imaju Alzheimerovu bolest.

Dr. Richard Oakley, pomoćnik direktora za istraživanje i inovacije u Društvu za Alzheimerovu bolest, kaže kako je “ovo istraživanje veliki korak u pravom smjeru, jer pokazuje da nalazi krvi mogu biti jednako tačni kao invazivni i skuplji testovi”.

“Testovima će se moći uvidjeti naznake Alzheimerove bolesti u mozgu”, tvrdi.

“Revolucionarno istraživanje”

Trenutno, jedini postupak kojim se može dokazati kako neko ima nakupljanje proteina u mozgu jest putem lumbalne punkcije. Riječ je o izrazito bolnom postupku koji uključuje uvođenje igle u donji dio leđa, između kostiju kralježnice.

“Ovo istraživanje nagovještava da bi mjerenje nivoa proteina nazvanog p-tau217 u krvi moglo biti jednako tačno kao lumbalne punkcije koje se trenutno koriste za otkrivanje bioloških obilježja Alzheimerove bolesti i superioran nizu drugih testova koji su trenutno u razvoju. Sve je više dokaza da ovaj test ima veliki potencijal za revoluciju u dijagnozi za osobe sa sumnjom na Alzheimerovu bolest”, rekla je dr. Sheona Scales, direktorica istraživanja u udruzi Alzheimer's Research UK.

Profesor David Curtis, profesor na Institutu za genetiku u Londonu, rekao je kako bi se ovim testom “svako stariji od 50 godina mogao rutinski pregledavati svakih nekoliko godina, otprilike na isti način kao što se sada testira na visok holesterol”.

“Moguće je da bi trenutno dostupni tretmani za Alzheimerovu bolest djelovali bolje kod onih kojima je bolest rano dijagnosticirana na ovaj način. Međutim, mislim da je moguće naći čak i bolje tretmane od postojećih. Kombinacija jednostavnog testa s efektinim liječenjem Alzheimerove bolesti imala bi ogromno djelovanje na pojedince oboljele od Alzheimera, kao i na društvo u cjelini”, zaključio je Curtis. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje