Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psihički poremećaji djece i adolescenata mogu se ispoljiti na različite načine

Preuzmite sliku

Psihički poremećaji djece i adolescenata mogu se ispoljiti na različite načine npr. kao tjelesni simptomi i bolesti, poremećaji kontrole sfinktera,poremećaji govora i hranjenja, smetnje učenja i prilagođavanja, zloupotreba psihoaktivnih tvari sve do suicidnih ponašanja,poremećaja ličnosti i prevazivnih razvojnih poremećaja.

ADHD(deficit pažnje/hiperaktivni poremećaji) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece a prisutan je i kod odraslih.

Zastupljen je kod 3-8% školske djece a glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Bitno je naglasiti da su djeca  s ADHD-om s normalnim ili iznadprosječnim intelektualnim sposobnostima što često zbunjuje roditelje i učitelje. Često roditelji i nastavnici traže pomoć a mi smo tu da izvršimo procjenu psihičkog stanja djeteta tj.obavljamo razgovor sa djetetom, navode iz Doma zdravlja Tuzla. Uzimamo istoriju bolesti, napravimo pregled i dodatna ispitivanja po potrebi. Postavimo radnu dijagnozu, a ujedno i obavljamo jednostavnije terapijske intervencije.

Izuzetno je bitno naglasiti da se u ovakvim slučajevima posvećuje posebna pažnja jer za kvalitetna zdravstvena briga sa ovakvim pacijentima nalaže MULTIDISCIPLINARNI pristup (više ljekara različitih specijalnosti) što u konačnici rezultira pozitvnim ishodom. Školska djeca su naš prioritet i kao takvima poklanjamo im svu pažnju,posebno kada su u pitanju psihološki poremećaji, navode iz Doma zdravlja Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,