Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi znakovi koji ukazuju na rak testisa, te kako izgleda samopregled i liječenje

Preuzmite sliku

Doktori muškarcima savjetuju samopregled testisa od 15. godine

Muškarci bi od rane mladosti, najbolje već od 15. godine, trebali provoditi samopreglede testisa da bi spriječili potencijalni razvoj raka, upozoravaju njemački medicinski stručnjaci.

Prvi znakovi

Premda relativno rijedak, rak testisa najčešće se razvija između 15. i 40. godine, napominje njemačka udruga pedijatara (BVKJ). Prvi znak bolesti nije bol, navode liječnici, nego otok ili kvržica veličine graška.

Ako se otkrije rano, rak testisa često je izlječiv samo operacijom. U uznapredovalim fazama, međutim, uz operacije će biti potrebne kemoterapija i zračenje.

Premda je metastatski oblik raka testisa donedavno bio najčešće fatalan, danas je vidljiv velik napredak u liječenju jer su uključene visoke doze kemoterapije i spašavanje matičnih stanica koje znatno poboljšavaju dijagnozu. Stručnjaci zato preporučuju da si mladi muškarci pažljivo opipaju testise najmanje jednom mjesečno. Time će bolesti ‘uhvatiti’ u najranijoj fazi.

Uzrok nije poznat

Većina zdravstvenih radnika slaže se da bi samoprovjera kod muškaraca trebala postati dio rutine. Najbolje vrijeme za samopregled je nakon tuširanja nakon što je koža skrotuma opuštena.

Fizičke promjene ili dojam da su prisutne kvržice veličine graška ili trešnje, promjene testisa u veličini ili u obliku, znak su da pacijent treba potražiti stručnu pomoć.

Provjeravaju li bolesnici redovno svoje testise bit će jasno šta je normalno, a šta neuobičajeno. Površina testisa trebala bi biti glatka, bez kvržica ili zadebljanja. Mala razlika u veličini testisa nevažna je i nije razlog za brigu, naglašava BVKJ.

Uzrok raka testisa još je uvijek nepoznat, mada se sve više povezuje s nasljednim obilježjima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,