Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi znak depresije: Mnogi ga ne uoče na vrijeme

Preuzmite sliku

Normalno je ponekad osjećati tugu, naročito kao reakciju na određeni životni događaj. Ali dok je tuga kratkotrajna, depresija je intenzivan poremećaj raspoloženja koji ne prolazi samo tako i i te kako utiče na svakodnevni život.

Savjetnica za mentalno zdravlje Gina Marie Guarino objašnjava da je depresija ponekad iznenadna i izazvana nekim specifičnim događajem, kao što je razvod, a ponekad se sporije uvlači u naš život.

„To je slučaj kad se neko duže nosi s teškim ili neuobičajenim stresom“, rekla je za The Parade.

Psihijatar Aleks Dimitriu kaže da se depresija razvija nekoliko nedjelja ili mjeseci. Postoji jedan znak koji mnogi ne uoče na vrijeme.

  • „Prvi znak depresije je promjena raspoloženja ili nivoa energije. Neko bi mogao da bude umorniji nego inače, dok će neko drugi poludjeti ako stranac na ulici slučajno naleti na njega. Osim toga, nedostatak motivacije je još jedan rani znak depresije koji često prolazi nezapaženo. Na primjer, osoba vikendom želi da se izležava i ništa ne radi, a nedjeljom uveče osjeća strah i tjeskobu zbog povratka na posao“, objasnio je dr. Dimitriu

    Oboljeli od depresije gube interesovanje za aktivnosti koje su ih prije radovale, ne žele da viđaju ljude u čijem im je društvu inače prijatno i imaju negativne misli.

    „Ostali znakovi depresije uključuju napade plača, čest osjećaj preopterećenosti i promjene u apetitu. Depresivna osoba može početi da zanemaruje ličnu higijenu ili jede nezdravu hranu. I povećana potrošnja supstanci može biti znak depresije“, upozorava Garino. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,