Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Provjerite na vrijeme: Ovi simptomi ukazuju da bolujete od raka koji nosi živote

Preuzmite sliku

Redovni samopregledi dojki mogu vam pomoći da otkrijete abnormalnosti, a mamografi mogu pružiti potpunu sliku o tome koje promjene u tkivu imate.

Međutim, postoje neki simptomi koji su manje poznati i mogu pomoći u identifikaciji raka dojke.

Kvrga u dojci ili ispod pazuha koja se može opipati rukom je najčešći pokazatelj raka dojke. To ukazuje da se kod osobe šire abnormalne ćelije, pa je najbolje da se obratite ljekaru, koji će utvrditi da li je u pitanju rak dojke ili možda imate neki drugi zdravstveni problem kao što su hormonske promjene.

Ljuskaste ili crvene bradavice

Područje koje se ljušti oko bradavica može biti znak raka dojke, ali može biti i znak kožne bolesti. Osim toga, ljuštenje kože na dojkama može biti uzrokovano grubom odjećom i uskim grudnjacima. U svakom slučaju, obratite se ljekaru.

Iscjedak iz bradavice

Ako iz bradavice curi smeđi, žuti ili crveni iscjedak, obratite se svom ljekaru. Iscjedak koji nije namjerno izazvan i pojavljuje se samo u jednoj dojci je znak da morate da posjetite stručnjaka.

Spljoštene ili udubljene bradavice

Ako ste primijetili da se oblik vaše bradavice promijenio povlačenjem prema dojci ili izgleda spljošteno, postoji velika šansa da je to zbog raka dojke. Također, bradavice mogu promijeniti oblik tokom trudnoće ili ako imate temperaturu, ali ako osjetite bol, svrab ili crvenilo, obratite se ljekaru.

Zadebljanje površine dojke

Ako površina vaših grudi postane deblja ili tvrđa na dodir, to može ukazivati na rani simptom raka. Zadebljanje može biti na površini kože ili unutar dojke i može biti uzrokovano ćelijama raka koje blokiraju cirkulaciju u dojci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,