Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prednosti dojenja djeteta: Žene koje doje imaju smanjen rizik od sljedećih oboljenja

Preuzmite sliku

Žene koje doje svoje bebe imaju smanjeni rizik od srčanog udara, bolesti srca ili moždanog udara – jedno istraživanje sugeriše. Američki studija je pokazala žene koje doje za više od godinu dana imaju 10% manje šanse da razviju uslove za navedene bolesti od onih koji nikada nisu dojile.

Čak i dojenje u rasponu od mjesec dana može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola. Studija dodaje da je sve veći broj dokaza koji upućuju da dojenje ima zdravstvene prednosti za majku i za bebu. Istraživanje je utvrdilo da dojenje smanjuje rizik od dobivanja raka jajnika, raka dojke i osteoporoze kasnije u životu. Majčino mlijeko je zaslužno za zaštitu djeteta od gojaznosti, dijabetesa, astme te infekcije uha, stomaka i grudi.

Najnovija studija Univerziteta u Pitsburgu je bio fokusiran na gotovo 140.000 žena koji su u menopauzi. Pokazali su da pozitivni efekti traju desetljićama. Kao i smanjenje rizika od srčanih problema, dojenje za više od godinu dana smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za 12%, a rizik od dobivanja dijabetesa i visok nivo holesterola za oko 20%.

Međutim, istraživači vjeruju da je efekat složeniji, da oslobađanje hormona koji stimulišu dojenje također igraju važnu ulogu. Istraživač Dr. Eleanor Bimla Schwarz je rekao: “Nama je smo poznato već godinama da je dojenje važno za bebino zdravlje a sada znamo da je važno i za majke zdravlje. Dojenje je važan mehanizam kojim ženino tijelo oporavi od trudnoće. Kada se ovaj proces prekine, žene češće imaju niz zdravstvenih problema (uključujući srčani i moždani udar). Što duže majke doje bebu, to bolje za oboje!”

U Velikoj Britaniji, Ministarstvo zdravlja preporučuje isključivog dojenje za prehranu djeteta u prvih šest mjeseci života. Juna Davison iz British Heart Foundation-a, kaže: “Ovo istraživanje pokazuje da bi to moglo imati i srčane zdravstvene beneficije za mamu. Međutim, samo je pokazana povezanost između dojenja i ovih zdravstvenih prednosti. Mi ćemo sprovesti potrebna dodatna istraživanja kako bismo shvatiti zašto je to tako.” (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje