Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pomjeranje sata utiče na zdravlje: Kako da prepoznate simptome zimske depresije i pobijedite je?

Preuzmite sliku

Popularno

U noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutro, naše časovnike pomjerićemo za jedan sat unazad, odnosno na 2 sata.

Dani će biti kraći, vrijeme hladnije, a tada mogu da se jave tužne misli, mrzovolja ili osjećaj beznađa. Riječ je o zimskoj depresiji. Sezonski afektivni poremećaj podrazumijeva da osoba tokom godine ima dobro mentalno zdravlje, dok se mentalno ne osjeća dobro tokom zimskih dana. Pogađa milione ljude, naročito od oktobra mjeseca.

“Većina će prve simptome iskusiti već u prve dvije nedjelje oktobra, ali sada su tegobe najjače. Stvarno moramo da počnemo da shvatamo ovo stanje mnogo ozbiljnije jer, ako se ne liječi, može da uništi živote i utiče na oboljele dugo nakon što se završi zima”, rekla je dr Lin Krili koja je specijalizovana za liječenje ovog stanja.

Šta je sezonski afektivni poremećaj?

Riječ je o vrsti depresije koja dolazi i prolazi prema sezonskom obrascu, odnosno u vrijeme kada je veći dio dana mrak i tjelo je manje izloženo sunčevoj svjetlosti. Muškarci imaju dvostruko veću vjerovatnoću da će razviti simptome. Doktorka je istakla da simptomi mogu da se pojave u bilo kom uzrastu, uključujući i djecu.

Dodala je da uzrok sezonskog afektivnog poremećaja nije poznat, iako se smatra da je riječ o učinku svjetla na cirkadijalni ritam. Utvrđeno je da oni koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja imaju niži nivo serotonina koji reguliše raspoloženje i viši nivo melatonina, koji nam pomaže da spavamo.

 • Simptomi

  Najčešći simptomi sezonskog afektivnog poremećaja su gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima inače uživamo, gubitak libida, problemi sa koncentracijom, povećan apetit (naročito potreba za ugljenim hidratima) i pospanost.

  Šta pomaže?

  Doktori često ističu da manji unos alkohola može da pomogne u ublažavanju simptoma, zatim povećana konzumacija tamne čokolade, masne ribe, banana, mesa, avokada i orašastih plodova, prenosi Mondo.ba

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,