Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pojavila se nova COVID varijanta, ovo su simptomi koji su vidljivi i na licu

Preuzmite sliku

Protekle tri zime pokazale su se kao problematično vrijeme, vrijeme za COVID.

I dok smo sada možda izašli iz prave pandemije, još uvijek postoji dobar razlog da budemo oprezni u pogledu hladnije sezone i toga što će mjeseci boravka u zatvorenom prostoru biti pogodni za širenje virusa – posebno s novom varijantom COVID-a koja kruži, piše Best Life.

Prema jednom doktor, postoje određeni znakovi infekcije na koje trebate paziti, a oni nisu ono što biste očekivali, prenosi Tuzlanski.ba.

Nova varijanta COVID-a kruži SAD-om

Prešli smo dug put od vremena sojeva Delte i Omikrona. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kajem augusta otkrivena je nova COVID varijanta označena BA.2.86.

 • “Ova je varijanta značajna jer ima više genetskih razlika u odnosu na prethodne verzije SARS-CoV-2”, navodi CDC u svom izvještaju.

  Otkriće varijante BA.2.86, koja se sada zove Pirola, poklopilo se s porastom aktivnosti COVID-a kako dolaze hladnija godišnja doba. Od 28. oktobra, CDC je izvijestio o 9-postotnom porastu pozitivnosti testa i 1,2 posto porast posjeta hitnoj službi zbog COVID-a u SAD-u.

  Doktor kaže da se simptomi Pirole mogu pojaviti na licu

  Johannes Uys , doktor opće prakse iz Broadgate Opće prakse u Londonu, rekao je za Daily Express da postoje dva simptoma koja možete vidjeti na svom licu po kojima se slučajevi Pirole razlikuju od ostalih varijanti COVID-a koje trenutno kruže.

  “Za razliku od većine prethodnih varijanti, COVID Pirola može izazvati vidljive simptome na licu kao što su iritacija očiju i osip na koži“, rekao je novinama.

 • Ali postoje i drugi znaci na koje biste trebali pripaziti.

  Međutim, varijanta Pirola vjerojatno neće izazvati samo iritaciju očiju i osip na koži.

  Tokom intervjua za emisiju This Morning, doktor opće prakse Nighat Arif rekao je da je umor igrao “veliku ulogu” u slučajevima COVID-a uzrokovanih ovom varijantom.

  A postoje i neki drugi simptomi koji bi mogli pomoći u razlikovanju Pirole od različitih varijanti i drugih respiratornih bolesti poput gripe.

  “Dakle, s novom varijantom Pirola, ne samo da ćete imati probleme sa temperaturom, curenjem iz nosa, glavobolju i gubitak osjeta mirisa, već biste zapravo mogli imate i probleme sa proljevom”, dodao je Arif.

 • Doktori  kažu da nema dokaza da će ova varijanta uzrokovati teže slučajeve

  Još jedan uzročnik koji Pirolu čini jedinstvenom je to što se čini da potiče od varijante Omikron BA.2 koja je uzrokovala val slučajeva COVID-a početkom 2022. godine, rekao je za Today dr. Andrew Pekosz , virolog sa Sveučilišta Johns Hopkins.

  “Kritična stvar u vezi [BA.2.86] je da ima cijeli niz mutacija u usporedbi s nekim od varijanti Omikrona koje su se pojavile prije otprilike dvije godine”, objasnio je.

 • “Predstavlja visoko mutirani oblik SARS-CoV-2.”

  No, to ne znači da će to nužno biti opasnija varijanta.

  U svojoj izvornoj procjeni rizika od Pirole, CDC je rekao Pekosz da “nema dokaza da ova varijanta uzrokuje težu bolest”.

  Agencija je također naznačila kako vjeruje da će nedavno ažurirani pojačivači koji ciljaju na druge sojeve i dalje biti “učinkoviti u smanjenju teške bolesti i hospitalizacije” za slučajeve uzrokovane varijantom Pirola.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,