Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nutricionistkinja Isil Erkan: Post obnavlja organizam i jača imunološki sistem

Preuzmite sliku

Popularno

Nutricionistkinja Isil Erkan izjavila je da post, koji uključuje u prosjeku period od 15-16 sati bez hrane i vode, osigurava obnavljanje oštećenih ćelija u tijelu, a također jača imunološki sistem.

Erkan je u razgovoru za Anadoliju govorila o prednostima posta za organizam i ljudsko zdravlje.

Podsjetila je da ovog ramazana muslimanski vjernici poste između sehura i iftara u periodu od oko 15 do 16 sati, ovisno o geografskoj lokaciji.

“Prije mnogo stoljeća Hipokrat je preporučivao dugotrajan post kao lijek. Zato što je probavni sistem ustvari sistem koji uzima vitamine i minerale iz drugih sistema u tijelu i troši energiju. Sistem koji nazivamo ‘autofagija’, u kojem tijelo čisti oštećene ćelije i otpad kako bi dobilo nove i zdravije ćelije, radi samo kada je gladan. Stoga tokom posta od 15-16 sati koji organizam može izdržati, funkcionišu svi mehanizmi obnavljanja i detoksikacije organizma”, kazala je ova stručnjakinja.

 • Erkan je također istakla da se metode posta, uključujući kontrolisanu glad, mogu primijeniti i u liječenju nekih hroničnih bolesti, nedostataka pažnje i koncentracije, ali te procese svakako treba provoditi pod kontrolom ljekara.

  Naglasila je da se imunitet organizma ne smanjuje tokom posta.

  “Post uopšte ne utiče negativno na imunološki sistem. Naprotiv, kontrolisani intervali posta su najveća investicija koju ulažemo u naš imunološki sistem.”

  Također je poručila da je zdrava ishrana važna za imunološki sistem kao i kontrolisana glad.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,