Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nisu samo kvržice na grudima znak karicnoma: Doktori savjetuju da obratite pažnju na ove znakove

Preuzmite sliku

Kvržice nisu jedini znak raka dojke, a na kraju, uopće ne moraju niti biti simptom. Važno je brzo reagovati na promjene

Devet od deset žena zna da je kvržica znak raka dojke – ali manje od polovice je svjesno drugih znakova upozorenja. To je pokazalo istraživanje provedeno na 1000 žena te otkrilo zabrinjavajući nedostatak znanja, piše Daily Mail.

Otkrilo je da je 93 posto žena znalo paziti na kvržice, no samo 31 posto bilo je svjesno da je uvučena ili prema dolje usmjerena bradavica još jedan simptom raka dojke, prema istraživanju Državnog univerziteta Ohio.

Većina slučajeva raka dojke, nažalost, se ne manifestira kvržicom koju je moguće otkriti na dodir – a ako se pojavi, to često ukazuje na brzorastući ili uznapredovali stadij raka koji je manje izlječiv, kažu stručnjaci.

Ne preskačite mamografiju

Probirna mamografija naša je obrana broj jedan u otkrivanju i liječenju raka dojke u njihovim najranijim stadijima koji se mogu izliječiti, rekla je profesorica Ashely Pariser, voditeljica istraživanja.
Također je vrlo važno, dodala je, biti upoznat s izgledom i osjećajem vlastitog tkiva dojki kako bi se suptilne promjene mogle brzo procijeniti te kako bi se pružila najbolja prilika za rano otkrivanje.

Želimo da se ljudi osjećaju osnaženo u pogledu svojih tijela i znaju što je za njih normalno. Mnoge promjene na grudima rezultat su starenja i rađanja; međutim, rak dojke može se manifestovati na više načina, rekla je prof. Pariser.

 • Kako se pregledati

  Provjera dojki može pomoći u ranom otkrivanju znakova raka dojke. To znači da imate bolje šanse pobijediti bolest. To bi trebao biti dio vaše mjesečne rutine kako biste primijetili neobične promjene.

  No, prema YouGov anketi koju je naručio Breast Cancer Now, 39 posto žena se ne zamara samopregledima. Više od polovice onih koje ne pregledaju dojke jednostavno zaborave, dok 16 posto ne zna kako to učiniti.

  Možete provjeriti pod tušem, dok ležite u krevetu ili u ogledalu prije nego što se obučete. Budući da se tkivo dojke ne nalazi samo u grudima, važno je provjeravati tkivo sve do ključne kosti i ispod pazuha. Također je važno da pregled obavljaju i muškarci, budući da no oni nisu ošteđeni raka dojke. Čine oko 1 posto oboljelih.

  Šta tražiti…

  Kod svakog je drugačije i ne postoji pogrešan način samopregleda, sve dok uočavate da je došlo do promjena.

  Kvržice ili otekline

  Prstima opipajte ima li kvržica ili oteklina u dojkama, gornjem dijelu pazuha i prsima.

  Kvržica ili područje zadebljalog tkiva dojke koje se ne pomiče lako jedan je od prvih vidljivih simptoma raka dojke. To je i najčešći simptom, a kvržice su često tvrde i bezbolne, kažu iz Američkog društva za borbu protiv raka. No kada pipate neobične kvržice i izbočine, važno je znati što je za vas normalno, kažu stručnjaci. Ženama savjetuju da se naviknu na osjećaj grudi u različito doba mjeseca. To je zato što neke žene imaju osjetljive i kvrgave grudi, blizu pazuha, otprilike u vrijeme menstruacije. Osjećaj grudi također se može promijeniti nakon menopauze .

 • Promjene na koži

  Još jedan uobičajeni znak raka dojke je promjena na koži grudi, poput naborane ili udubljene kože. Promjena pri kojoj se pojavljuju rupice na koži često se uspoređuje s narančinom korom i može se povezati s upalnim rakom dojke, koji je rijedak, ali agresivan oblik raka.

  Promjene na bradavicama

  Važno je ne samo provjeriti ima li abnormalnosti u tkivu dojke, već i bradavicama, kažu stručnjaci. Potražite osip ili krastice oko bradavice. Može izgledati kao ekcem, krasta na koži, ljuskava koža, svrbež ili crvena koža.

  Također biste trebali provjeriti položaj svoje bradavice. Ako se uvlači ili počinje pokazivati drugačije od uobičajenog, to može biti znak raka dojke, kaže britanski NHS (National Health Service).
  Još jedan znak upozorenja da idete na pregled je iscjedak iz bradavice. Iscjedak je češći kod ranog oblika raka dojke, duktalnog karcinoma koji počinje u mliječnim kanalima. Istraživanje raka kaže da iscjedak također može biti krvav.

  Bol

  Iako se rijetko pojavljuje, primijetite li bol koja nema neki uzrok, obavezno posjetite doktora, prenosi ordinacija.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,