Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici tvrde da su otkrili kako nastaju glavobolje i migrene: Uzrok nema veze s glavom

Preuzmite sliku

Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok nikad nije pronađen. Njemački tim naučnika proučavao je rezultate magnetske rezonance na 50 pacijenata, a posebno su se fokusirali na trapezoidne mišiće, koji se protežu preko zadnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Istraživači su otkrili da su oni koji pate i od glavobolje tenzijskog tipa i od migrene pokazali veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu,  piše New York Post.

MR skeniranja pokazala su da su u danima kad su patili od bolova u glavi i vratu sudionici istraživanja imali i više nelagode u predjelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni, prenosi Tuzlanski.ba.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu, koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres, može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

“Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja,” rekao je dr. Nico Sollmann i dodao da tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

Liječenje: Masaža je bolja od lijekova

Osobama koje boluju od migrene, preporučuje se kontrola kod doktora opće prakse i neurologa, što će osigurati dijagnostiku i liječenje na vrijeme.

Neinvazivne opcije liječenja, koje direktno ciljaju na mjesto bola u vratnim mišićima, poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo djelotvorne i sigurnije od lijekova, rekao je Sollmann.

Ljudima koji pate od migrena preporučuje se dovoljno sati sna, manje stresa, te pravilna prehrana. A univerzalni tretman još uvijek nije pronađen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje