Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici potvrdili: Jutarnje mučnine znak zdrave trudnoće

Preuzmite sliku

Prema novoj studiji američkog Nacionalnog instituta za razvoj djece i ljudski razvoj (NICHT), jutarnje mučnine predstavljaju znak zdrave trudnoće i žene koje pate od te pojave i povraćanja u ranoj fazi graviditeta uspješnije iznose trudnoću, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova studija otkriva da žene koje su ranije doživjele spontani pobačaj, a u novoj trudnoću iskusile mučninu i povraćanje imaju 50 do 75 posto manje izgleda da dožive novi spontani pobačaj.

“Poznato je da mučnina ukazuje na zdravu trudnoću, ali dosad nije bilo visokokvalitetnih dokaza koji bi potrkrijepili tu tvrdnju”, kazala je Stefanie Hinkle, vodeća naučnica NICHT-a.

Ovaj tim naučnika smatra da su ustanovili povezanost jutarnje mučnine i nivoa hormona koji djeluju da se embrion ugnijezdi u sluznicu materice.

Koristili su podatke o ženama koje su učestvovale u različitim studijama o trudnoći u periodu od 2007. do 2011. godine.

Istraživanje je počelo prikupljanjem informacija prije nego što su žene ostale u drugom stanju, kako bi istraživači mogli vidjeti i najraniji pobačaj koji žene možda nisu ni primijetile.

“Među ženama koje su ranije imale spontani pobačaj, mučnina i povraćanje su bili uobičajeni u veoma ranoj fazi trudnoće i kod njih je uočena manja opasnost od novog pobačaja”, navodi se u izvještaju koji je objavljen u žurnalu Američke medicinske asocijacije (JAMA).

Ovaj tim stručnjaka nije u potpunosti pronašao uzroke pobačaja niti uzroke mučnine i povraćanja izvan trudnoće, ali su ustanovili da su žene mlađe od 25 godina sklonije jutarnjim mučninama od starijih. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje