Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici objasnili: Konzumiranje alkohola u avionu moglo bi biti opasno

Preuzmite sliku

Napokon je došlo vaše vrijeme za odmor i sjedite u avionu u kojem vas stjuardesa ponudi alkoholnim pićem… Rijetko ko će odbiti zdravicu u čast početka godišnjeg odmora. Međutim, jednim istraživanjem je otkriveno da alkohol tokom leta nije dobar za srce putnika.

Ako se pitate zašto, riječ je u tome da se tokom konzumacije alkohola u letu, smanjuje kisik u krvi i povećava broj otkucaja srca. To je slučaj čak i kod mlađih osoba koje pucaju od zdravlja.

“Konzumacija alkohola je zdravstveni rizik koji se može lako izbjeći”, rekli su akademici s Instituta za avio medicinu u Njemačkoj za The Sun i dodali: “Moglo bi biti korisno razmotriti izmjenu pravila kojima bi se ograničio pristup alkoholnim pićima u avionima.”

Najveći rizik imaju srčani bolesnici

Pišući za časopis Thorax, istraživači su naveli da je poznato da hipobarično okruženje, ono s niskim zračnim pritiskom, smanjuje nivo kisika u krvi i povećava broj otkucaja srca. Dodali su i da putnici u vazdušnom saobraćaju sa srčanim problemima imaju povećan rizik od pogoršanja simptoma zbog smanjenog pritiska, a povećava se tokom spavanja.

 • Kako bi testirali teoriju lošeg utjecaja konzumacije alkohola i spavanja u hipobaričnom okruženju, promatrali su 48 ljudi u dobi između 18 i 40 godina koji u proveli dvije noći u laboratoriju za spavanje koji ima jednaki pritisak kao i avion kad dođe na određenu visinu. Istraživači su proveli ispitivanja spavanja i pomno pratili otkucaje srca i nivo kisika u krvi.

  Ni mladi nisu izuzetak….

  Otkrili su da kombiniranje alkohola i niske koncentracije kisika na velikim nadmorskim visinama, smanjuje kvalitetu sna, predstavlja izazov kardiovaskularnom sistemu i produljuje trajanje niskog nivoa kisika u krvi.

  “Ovi rezultati pokazuju da, čak i kod mladih i zdravih pojedinaca, kombinacija alkohola sa spavanjem u hipobaričnim uslovima, predstavlja značajno opterećenje za srce i može dovesti do pogoršanja simptoma kod pacijenata sa srčanim ili plućnim bolesti”, zaključili su.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,