Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Može li se osoba dva puta zaraziti koronavirusom?

Preuzmite sliku

Pitanje koje postavljaju nauunici širom svijeta i to početka pandemije korona virusa, a evo šta kažu članovi srpskog Kriznog štaba… Da li se može dva puta zaraziti koronom?

Ne samo regionalni, već i svjetski stručnjaci ističu da je mnogo nepoznanica vezano za korona virus, a osim najvažnijeg pitanja – kada će proći epidemija, ono što takođe mnoge interesuje jeste dali osoba koja je preležala koronu može ponovo da se zarazi?

Širom svijeta bilo je nekoliko slučajeva ponovnog zaražavanja, a šta o tome kažu članovi srpskog medicinskog Kriznog štaba, epidemiolog dr. Predrag Kon i imunolog dr. Srđa Janković?

“Čuo sam za to ali u svojoj praksi sam imao samo jedan slučaj, jednu SMS poruku gd.e me je pacijent obavijestio da je mjesec i po nakan što je izbacio korona virus, bio ponovo zaražen. Nisam to istražio do kraja,  definitivno postoji kao mogućnost, ali ovo je jedini put da sam imao tu informaciju i nikad poslije”, kaže dr. Kon.

Imunolog Srđan Janković dijeli mišljenje kolege.

“Znamo za to još iz prvog mjeseca epidemije u kini, bio je takav slučaj, Jeste moguće, ali pitanje je koko je učestalo. kod osobe koja preleži korona virus, to ostavlja određeni stepen zaštite, ali ne znamo u kojoj mjeri i koliko dugo će da traje. Teorijski postoji mogućnost, ali čini mi se da je prije riječ o izuzecima, nego o pravilu”, mišljenja je dr Janković. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje