Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Moždani udar kod žena: Zanemarivanje ovih simptoma može biti kobno

Preuzmite sliku

Istraživanja su pokazala da moždani udar pogađa svaku petu ženu. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrti s više od šest hiljada umrlih svake godine, a među njima je čak 60 posto žena.

Čest problem je činjenica da postoji nekoliko suptilnih znakova kod žena koje tek rijetke povezuju s moždanim udarom.

Muškarci i žene koji dožive moždani udar često imaju slične simptome, poput opuštenog lica, slabosti ruku te poteškoća s govorom, vidom, hodanjem ili ravnotežom. Ali neke žene imaju druge, suptilnije simptome koje često ignorišu, što može biti kobno.

Naime, žene češće imaju atipične i vrlo nejasne simptome. Oni mogu početi velikim umorom, zbunjenošću ili opštom slabošću.

Profesorica neurologije Pooja Khatri navodi kako bi svaka žena trebala obratiti pažnju na bilo kakvu iznenadnu promjenu ili neobičnu funkciju tijela.

”Mnoge žene često zanemaruju simptome poput iznenadne, neobično jake glavobolje ako su općenito navikle na glavobolje. Također mogu za poteškoće s hodanjem, iscrpljenost, zbunjenost i opću slabost okriviti stres. Mučnina ili povraćanje često se prepisuju virusnim bolestima, a zapravo su sve to mogući znakovi moždanog udara”, napominje Khatri i dodaje kako je upravo zbog toga od ključne važnosti usredotočiti se na svaki iznenadni simptom koji ne možemo objasniti. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,