Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Moderna započela je ispitivanje vakcine protiv korona virusa na bebama i djeci

Preuzmite sliku

Farmaceutska kompanija Moderna započela je ispitivanje vakcine protiv koronavirusa na djeci uzrasta od šest meseci do 12 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi ispitanici su primili doze u ovoj fazi ispitivanja pod nazivom “KidCOVE”, saopštila je danas ta kompanija.

“Ohrabreni smo prvim rezultatima treće faze ispitivanja mRNA-123 sprovedene među odraslima uzrasta od 18 godina, a ova pedijatrijska analiza će nam pomoći da ocenimo potencijalnu efikasnost i imunogenost našeg kandidata vakcine protiv korona virusa u važnoj grupi mlađe populacije”, kazao je direktor Stephane Bancel.

On je naveo da je do sada 17,8 miliona odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama primilo vakcinu njegove kompanije. Od 135,8 miliona distribuiranih doza u SAD-u, 109 miliona primenjeno je do ponedeljka. Međutim, do sada je 38,3 miliona ljudi, odnosno 11,5 američkog stanovništva primilo obe doze, pokazali su podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Više od 29,4 miliona slučajeva zaraze koronavirusom je do sada registrovano u Sjedinjenim Američkim Državama, sa više od 535.000 smrtnih ishoda, rezultati su Univerziteta “Johns Hopkins”. U svijetu, zabeleženo je više od 120 miliona slučajeva virusa, dok je preminulo 2,6 miliona osoba. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,