Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mapa bola: U zavisnosti od toga u kojem dijelu stomaka osjećate bol saznajte u čemu je problem

Preuzmite sliku

Popularno

U kojem dijelu tijela čovjek najčešće osjeća bol? Mnogi će sigurno primijetiti da je nelagodnost u stomaku najčešći problem. Zašto je tako?

Stvar je u tome da se loš rad mnogih unutrašnjih organa prozurokuje upravo bol u stomaku, a po karakteru tih neprijatnih osjećaja, može se dosta tačno zaključiti šta im je uzrok.

Femina vam nudi jednostavnu šemu – mapu dobrog zdravlja, koja će vam rasvijetliti porijeklo mnogih tajanstvenih bolova i omogućiti da u svakom trenutku dešifrujete signale svog tijela.

Nelagodnost u gornjem desnom dijelu stomaka

 • Tu se nalaze jetra i žučna kesa, pa u slučaju bolova najčešće treba obratiti pažnju na te organe. Akutni jak bol, koji se širi ka desnom ramenu, može da ukaže na prisustvo žučnog kamena. Pogotovo ako se bol javi nakon masne hrane.

  Dugotrajan bol može ukazivati na upalu žučne kese. A periodični bolovi koji se povremeno javljaju, mogu biti znak hepatitisa – opasnog oboljenja jetre.

  Nelagodnost u srednjem gornjem dijelu stomaka

 • Tu su najbliži dvanaestopalačno crijevo i deo pankreasa. Kod čestih bolova, koji se protežu na leđa i pogoršavaju nakon obroka, može se posumnjati na pankreatitis.

  Pečenje u grudima uz kašalj, nadimanje i osjećaj kiseline u ustima, obično ukazuje na dispepsiju ili gorušicu. Ako se bol pogoršava noću ili između obroka, a nestaje nakon obroka, može da bude znak čira na dvanaestopalačnom crijevu.

  Nelagodnost u gornjem lijevom dijelu stomaka

 • Snažan bol praćen mučninom može ukazivati na upalu želuca ili gastritis. A intenzivan gorući bol kad je želudac prazan, najvjerovatnije ukazuje na čir.

  Nelagodnost u desnom i lijevom dijelu stomaka

 • Jaki naizmjenični bolovi mogu ukazivati na kamen u bubregu. Prateći simptomi su mučnina, učestalo mokrenje i groznica.

  Nelagodnost u centralnom dijelu trbuha

 • Bol i grčevi, praćeni umorom i gubitkom težine, mogu ukazivati na upalu crijeva. Bolan otok u predjelu pupka, praćen nelagodnošću, ukazuje na prisustvo pupčane kile.

  Nelagodnost samo u lijevom dijelu stomaka

 • Stalni bol praćen mučninom najčešće ukazuje na divertikulitis ili upalu donjeg dijela debelog creva.

  Nelagodnost u donjem desnom dijelu trbuha

 • Tu se nalazi slijepo crijevo, koji igra veliku ulogu u procesima varenja. Akutni bolovi, zajedno sa gubitkom apetita i mučninom, često ukazuju na apendicitis (upalu slepog crijeva).

  Srednji donji dio stomaka

 • Bol u donjem dijelu stomaka najvjerovatnije ukazuje na probleme s bešikom i reproduktivnim organima. A grčevi u stomaku, bol tokom mokrenja i promjena boje urina ukazuju na infekciju mokraćne bešike.

  Lijevi donji dio stomaka

 • Bol praćen grčevima i gasovima može ukazivati na sindrom iritabilnog crijeva.

  Kao što vidite, tijelo nam vrlo jasno ukazuje na svoje probleme, a mi samo nismo dovoljno pažljivi i upućeni da te očigledne signale opazimo i razumijemo.

  Ipak vam skrećemo pažnju da ove informacije imaju obrazovnu svrhu, a u slučaju da osjetite bol, treba se konsultovati s ljekarom i uraditi sve potrebne preglede. Upamtite da je zdravo tijelo mnogo lakše održavati u dobrom stanju, nego se izliječiti od neprijatnih bolesti.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,