Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kartaške igre pomažu pri oporavku nakon moždanog udara

Preuzmite sliku

Popularno

Igranje kartaških igara, čak i onih najosnovnijih, bacanje kockica ili igranje video igrica imaju vrlo blagotvorno dejstvo na osobe koje se suočavaju s oporavkom nakon preživljenog moždanog udara, kažu kanadski naučnici.

U svojoj izjavi “Lancet Neurology” naučnici tvrde da nije bitno koji vid motorne rehabilitacije pacijenti koriste, sve dok je ona intenzivna i aktivira njihove ruke sa što više ponavljanja pokreta.

Kanadski tim stručnjaka je vršio istraživanje na uzorku 141 pacijenta koji su preživjeli šlog i sada vrlo lako mogu da uporede rezultate pacijenata koji su pored klasičnih metoda za rehabilitaciju bili podvrgnuti i jednosatnom svakodnevnom igranju karti.

Obje grupe pacijenata su ostvarile nevjerovatne rezultate u motornim vještinama nakon samo dvije sedmice primjene rehabilitacionih metoda.

Doktor Gustavo Saposnik iz bolnice “St. Michael” u Torontu kaže:

– Svi smo ljubitelji novih tehnologija i skloni smo mišljenju da je primjena istih mnogo bolji način od staromodnih strategija liječenja, ali ponekad griješimo u vezi s tim. U ovom slučaju smo ustanovili da jednostavne rekreativne aktivnosti koje se mogu primijeniti u svakoj situaciji mogu biti djelotvorne i efektne kao najnovije tehnologije.

– Na hiljade pacijenata koji su pretrpili šlog bori se sa teškom pokretljivošću, a to može da predstavlja poražavajući gubitak samostalnosti – izjavila je Alexis Vayroni iz britanskog udruženja za borbu protiv moždanog udara. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje