Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako se boriti protiv bolesti koja je češća kod žena, a opasnija kod muškaraca?

Preuzmite sliku

Ubraja se u pet najčešćih hroničnih bolesti, a iako žene čine 80% oboljelih, najnovije istraživanje pokazuje da muškarci, posljedično, imaju veći rizik od smrtnosti.

Osteoporoza, bolest koju karakterizira pojačan gubitak koštane mase, spada među pet najčešćih hroničnih bolesti, a iako su čak 80 posto svih oboljelih žene, najnovije istraživanje pokazalo je da muškarci imaju veći rizik od smrtnosti nakon prijeloma kosti koji je nastao kao posljedica ove bolesti.

Otkriće je nedavno predstavljeno na godišnjem sastanku Američke akademije ortopedskih hirurga (AAOS), a glavni autor studije dr. Alan Zhang, ortopedski hirurg i docent na Sveučilištu San Francisco u Kaliforniji, kaže kako je zaključak da iako žene imaju veću sklonost osteoporozi i prijelomima zbog krhkosti kostiju, muškarci će imati mnogo teže posljedice.

Veliko istraživanje

Za potrebe studije znanstvenici su pregledali baze podataka bolesnika starijih od 65 godina koji su imali dijagnozu osteoporoze i prijelom kosti između 2005. i 2009. godine. Od više od milion pacijenata s dijagnozom osteoporoze 87 posto su bile žene, a 13 posto muškarci.

Pokazalo se da su žene imale pet puta veći rizik za početni prijelom nego muškarci, ali muškarci kojima je bio potreban hirurški zahvat nakon prijeloma imali su veću sklonost pojačanoj krhkosti kostiju i novim prijelomima u sljedeće tri godine. Muškarci su imali i veće stope smrtnosti za gotovo sve vrste prijeloma kostiju, jedina su iznimka bili prijelomi gležnja, kod kojeg su stope smrtnosti muškaraca i žena bile vrlo slične.

Bez kliničkih znakova

Ključni nalazi ovog istraživanja pokazuju da spol pacijenta itekako može utjecati na zdravlje kostiju i da muškarci, unatoč manjoj sklonosti obolijevanju od ove bolesti, moraju biti mnogo oprezniji zbog mnogo težih, čak smrtnih posljedica.

Pogađa gotovo polovicu žena starijih od pedeset godina, no samo 20 posto bolesnika počne se liječiti na vrijeme jer velik dio i ne zna da su bolesni. Bolest je to koja ne boli, a u ranijem stadiju čak ne izaziva nikakve simptome. Do gubitka ili smanjivanja koštane mase dolazi bez ikakvih kliničkih znakova. Ako se pravodobno ne intervenira, kosti toliko oslabe da postaju vrlo lako lomljive.

Hormonski disbalans

Najčešći i najznačajniji uzrok ove bolesti je prestanak lučenja ženskog spolnog hormona, estrogena, u postmenopauzi. U reproduktivnoj dobi, kada imaju normalnu količinu estrogena u krvi, žene su zaštićene od propadanja koštane mase. To se uvelike mijenja nakon menopauze i naglog pada koncentracije estrogena. Tada počinje postupno i neizbježno smanjivanje koštane mase. I kod muškaraca je najčešći uzrok demineralizacije i gubitka koštane mase hormonski disbalans. Događa se nakon 60. godine i karakterizira ga postupno smanjivanje lučenja testosterona.

Šta možemo učiniti?

Iako se osteoporoza ne može potpuno spriječiti, može se znatno usporiti, prije svega usvajanjem zdravih životnih navika, a to podrazumijeva redovitu tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu te život bez alkohola i pušenja. Važno je unošenje dovoljne količine kalcija i vitamina D, koji održavaju čvrstoću kostiju.

Dobar izvor kalcija su mlijeko, jogurt, brokula, losos, plava riba, a vitamina D u namirnicama ima vrlo malo pa ga treba nadomjestiti raznim pripravcima. Statistike govore da će oko 30 posto žena i 15 posto muškaraca doživjeti jedan ili više osteoporotičnih prijeloma tijekom života. Uz to, u budućnosti se očekuje povećanje broja oboljelih od osteoporoze, i to iz dva razloga: produžava se životni vijek, a osteoporoza je pretežno bolest starijih ljudi. S druge strane, svijet postaje mnogoljudniji i vjerovatnoća je da će biti i više oboljelih. (zivim.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,