Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jesu li dezinfekcijska sredstva za ruke učinkovita i šta moraju sadržavati?

Preuzmite sliku

Riječ stručnjaka – jesu li dezinfekcijska sredstva za ruke učinkovita i šta sve moraju sadržavati?

Zbog sve ozbiljnije situacije s novim koronavirusom, antibakterijski gelovi za ruke nestali su s polica apoteka i drogerija. I čim stigne nova pošiljka, rasproda se i prije nego što se poslaže na police…

Prije si možda i nismo postavljali pitanje koliko su ta sredstva zaista učinkovita, no sada kad je zavladao strah, vjerovatno razmišljamo i o tome. Odgovor na pitanje jesu li učinkovita je kratak: jesu i dobro je koristiti ih ovih dana. No, nije tako jednostavno kao što zvuči, odnosno nije dovoljno samo istisnuti sredstvo na dlan, malo protrljati i – zaključiti da je sada sve u redu.

– Jedan od razloga zašto dezinfekcijska sredstva za ruke pomažu u zaštiti od zaraze je i to što koristeći ih morate trljati ruke. Trenje do kojeg dolazi prilikom trljanja dlana o dlan pomaže u uništavanju virusa i bakterija od kojih se možete razboljeti – objašnjava dr. Purvi Parikh, alergolog i specijalist za infektivne bolesti iz NYU Langone Medical Centra.

Dezinfekcijska sredstva za ruke se mogu smatrati učinkovitima kad sadrže najmanje 60 posto alkohola, poručuju iz američkog Centra za kontrolu bolesti. Savjet je i da se, kao prva linija obrane, ruke temeljito operu sapunom i vodom. To je jednako važno kao kad je riječ o virusima i bakterijama koje vaša djeca donose kući iz vrtića i jaslica, kao i kod puno težih bolesti kao što je novi koronavirus. No, između razvažanja djece u vrtiće i škole, jurnjave na jutarnji poslovni sastanak i skoka do obližnje prodavnice ili banke, možda se i ne stigne do umivaonika pa dezinfekcijsko sredstvo za ruke ostaje jedini spas, prenosi živim.hr.

Kako biste sa svojim dezinfekcijskim sredstvom postigli što veći stepen zaštite, držite se sljedećih pravila:

1. Upotrijebite dovoljnu količinu

Ovo nije trenutak da budete štedljivi. Istisnite obilnu količinu dezinfekcijskog sredstva na dlan.

2. Potpuno prekrijte dlanove dezinfekcijskim sredstvom

Vrlo je jednostavno samo malo protrljati dlanove i smatrati stvar riješenom, no imajte na umu da je ključno razmazati sredstvo po i oko svakog prsta te po dlanovima, ali i nadlanicama. Iako ste možda dodirivali ruke samo prstima i dlanovima, mikroorganizmi imaju svoju putanju i mogu vrlo brzo putovati kad jednom dospiju na našu kožu.

– Mjesto na kojem se štetni mikroorganizmi naročito vole sakriti je ispod noktiju pa se pobrinite da dezinfekcijsko sredstvo utrljate i ispod njih – upozorava dr. Parikh.

3. Trljajte dok se ne osuši

Posljednji korak u čišćenju ruku je sušenje.

– Kako bi sredstvo za dezinfekciju zaista pokazalo svu svoju učinkovitost u uništavanju bakterija i virusa, treba ga trljati po rukama sve dok se samo od sebe ne osuši. To treba trajati najmanje 20 sekundi. Naime, prestanete li utrljavati sredstvo dok je ono još mokro ili, još gore, obrišete mokri ‘višak’ s ruku, zapravo ćete ukloniti s ruku sav alkohol – a on je taj koji treba uništiti mikroorganizme – objašnjava dr. Parikh.

4. Kad god možete, operite ruke

Dr. Parikh kaže da prosječna osoba može koristiti dezinfekcijsko sredstvo od pet do sedam puta dnevno, a da ne izloži sama sebe riziku jer prečesto korištenje dovodi do uništavanja dobrih bakterija na rukama, a to utire put razvoju autoimunih bolesti. Drugim riječima, kad god možete i imate pri ruci vodu i sapun, iskoristite ih umjesto dezinfekcijskog sredstva koje treba ostaviti samo za situacije kad ne možete oprati ruke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje