Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

I bol u leđima može biti simptom karcinoma koji pogađa sve više žena

Preuzmite sliku

Rak grlića maternice nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na ćelijama koje oblažu vrat maternice te one počnu nekontrolirano rasti.

U velikoj većini slučajeva dešava se to zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). U 99,7 posto slučajeva ovaj tip karcinoma uzrokovan je infekcijom humanim papilomavirusom (HPV). Kao i kod svi tipova raka, važno je bolest prepoznati i dijagnosticirati na vrijeme jer tada je vjerojatnost za ozdravljenje puno veća.

Bol u leđima

Prepoznavanje simptoma je put izlječenju, a jedan neobičan mogao bi vam ukazati da nešto nije uredu. Riječ je o boli u leđima.

Neobjašnjiva bol u donjem dijelu leđa ili između bedrenih kosti može biti simptom raka vrata maternice. Ponekad osjećamo bol na tim mjestima s razlogom, no dobro je obavijestiti svog ljekara o ovoj boli ako:

– nema očitog razloga za to

– to utječe na vaš svakodnevni život

– traje 2 do 3 sedmice ili duže.

– Drugi simptomi raka vrata maternice

Pretkancerozne promjene u ćelijama vrata maternice obično su asimptomatske. Jedini način da saznate postoje li abnormalne ćelije koje se mogu razviti u rak je napraviti test probira vrata maternice. Ako se rane promjene stanica razviju u rak vrata maternice, najčešći znakovi uključuju:

– vaginalno krvarenje između menstruacija

– menstrualno krvarenje koje je duže ili jače nego inače

– bol tokom spolnog odnosa krvarenje nakon spolnog odnosa

– bol u zdjelici

– promjena u vašem vaginalnom iscjetku, više iscjetka te jaka ili neobična boja ili miris

– vaginalno krvarenje nakon menopauze.

Simptomi uznapredovalog raka vrata maternice mogu biti:

– otežana ili bolna stolica ili krvarenje iz rektuma tokom velike nužde

– otežano ili bolno mokrenje ili krv u mokraći

– tupa bol u leđima

– oticanje nogu

– bol u abdomenu

– osjećaj umora

Ovi simptomi mogu biti uzrokovani mnogim stanjima, ne samo rakom vrata maternice. Jedini način da saznate uzrok je da posjetite ljekara.

Prevencija

Vakcina protiv HPV-a – Primanje vakcine za sprečavanje infekcije HPV-om može smanjiti rizik od raka vrata maternice i drugih karcinoma povezanih s HPV-om

Papa test – Mogu otkriti prekancerozna stanja vrata maternice, tako da se mogu pratiti ili liječiti kako bi se spriječio rak vrata maternice

Prakticirajte siguran seks – Smanjite rizik od raka vrata maternice poduzimanjem mjera za sprječavanje spolno prenosivih infekcija, koristite kondome tijekom svakog spolnog odnosa i ograničite broj seksualnih partnera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,