Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hripavac se širi u regionu: Evo kako se prepoznaje i prenosi

Preuzmite sliku

Već nekoliko sedmica u regionu se ponovo priča o velikom kašlju, poznatijem i kao magareći kašalj i hripavac, bolesti za koju smo gotovo verovali da je iskorenjena.

Pertussis je akutna infektivna bolest koju izaziva bakterija Bordetella pertussis, a rjeđe bakterija Bordetella parapertussis.

Iako od nje obolijevaju i odrasli, najčešće se javlja kod djece stare od pet godina, a početak bolesti uglavnom podsjeća na prehladu. Međutim, zatim počinje kašalj koji postepeno prelazi u napade isprekidanog kašlja, a kod male djece on može dovesti do zastoja u disanju i biti veoma opasan. Uglavnom se vremenom kašalj smanjuje po intenzitetu i prorjeđuje, a oboljenje traje oko šest sedmica.

Zbog toga što je iscrpljujuće i naporno, ovu bolest često zovu i “bolest 100 dana”.

Simptomi velikog kašlja

Početni simptomi su:

– curenje iz nosa

– blaži kašalj

– učestalo kihanje

– povišena tjelesna temperatura

– iscrpljenost i malaksalost

Kasniji simptomi su:

– intenzivni napadi kašlja

– povraćanje poslije kašlja

– gubitak daha

– poteškoće sa disanjem

Kako se prenosi veliki kašalj?

Osobe koje su zaražene bakterijom Bordetella pertussis mogu prenijeti infekciju na druge od šest do 20 dana nakon što je bakterija ušla u njihov organizam do tri sedmice nakon što nastupi bolest, odnosno veliki kašalj, piše medicinska platforma Medical News Today.

Bakterija se prenosi kapljično, nakon što se rasprsne u vazduh prilikom kašljanja i kihanja, zbog čega je veoma važno prekriti usta i nos maramicom, odmah je baciti i oprati ruke.

Svi koji su u blizini prilikom kašlja usljed ovog oboljenja mogu da udahnu i zaraze se, te je prevencija od ogromne važnosti.

Najbolja prevencija je vakcina.

Najčešća komplikacija usljed ovog stanja je upala pluća. Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija.

Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a kao posljedica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma, dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,