Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hibristofilija ili “Bonnie i Clyde sindrom”: Šta kad osobu seksualno privlače zločinci

Preuzmite sliku

Hibristofilija je definisana od strane seksologa, profesora Johna Moneya kao seksualna parafilija što uzrokuje da osobu seksualno privlače partneri koji su počinili nečuveni zločin poput silovanja, ubistva ili oružane pljačke.

Parafilija ili patološka seksualna sklonost definiše se kao iskustvo intenzivne seksualne uzbuđenosti koju uzrokuju atipični predmeti, situacije, fantazije…

Ovaj se tip parafiličnog ponašanja ponekad zove i “Bonnie i Clyde sindrom”, navodi portal psychologytoday.com

U određenim slučajevima seksualni fokus je osoba koja je bila u zatvoru ili potrebe da se istu potakne na novi zločin. U drugim je situacijama fokus na osobi u zatvoru o kojoj ona zna samo stvari koje se tiču zločina.

Na primjer, svi znamo kako serijski ubice često primaju pisma od svojih “obožavateljica”, a neki od najpoznatijih ubica koji su se ženili u zatvoru i primali bezbroj pisama su Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Richard Ramirez i Ted Bundy.

U poređenju s drugim parafiličnim ponašanjima, hibristofilia je posebna po tome što se češće javlja kod žena.

Autorica romana “Žene koje vole ubice” Sheila Isenberg je intervjuisala mnoge žene koje “vole ubice”, a neke od njih su svjesne činjenici da su vezi koja nije moralna, a ostale su ipak uživale u svojoj fantaziji.

Disocijalni poremećaj ličnosti – je li doista preduslov za zločin?

Kako piše portal psychologytoday, Corey Vitello je u svojoj recenziji knjige “The thrill to killer” napisao kako su osobe koje seksualno privlače zločinci  često i sami bili žrtve fizičkog i psihičkom nasilja pa su i osjetljiviji na devijantna ponašanja i zločin. (Ordinacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje