Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropa strahuje od nove bolesti, povezana s manjkom imuniteta kod djece

Preuzmite sliku

Dansku trenutno pogađa epidemija mikoplazmatske upale pluća, slična onoj koja je nedavno zahvatila Kinu, uzrokujući zabrinutost zbog mogućnosti širenja ovog patogena širom Evrope. Danski čelnici zdravstva izvijestili su da je stopa mikoplazmatske pneumonije, bakterijske infekcije koja može izazvati ozbiljnu upalu pluća, dosegnula nivo “epidemijskog nivoa”, piše britanski Daily Mail.

Danski Statens Serum Institut (SSI) primijetio je trostruki porast stopa u posljednjih pet sedmica i upozorava da će se tokom ove zime vjerovatno povećati broj zaražene djece. Slični izvještaji o porastu slučajeva upale pluća u djece došli su i iz Nizozemske i Švedske, povećavajući zabrinutost od širenja epidemije u Evropi.

Porast broja oboljelih

Prema pisanju kineskih medija, isti patogen je djelomično kriv za ‘misteriozni‘ val upale pluća — koju karakterizira opasna upala pluća kod djece.

Izvješća sugeriraju da se radi o mikroorganizmu Mycoplasma pneumoniae, koji uzrokuje atipičnu upalu pluća. Ova bakterija, slična bakteriji, često uzrokuje blagu bolest sa simptomima poput gripe, uključujući temperaturu, umor, glavobolju i dugotrajan kašalj. Ono što čini atipičnu upalu pluća izazvanu ovom bakterijom posebnom je to što je rezistentna na penicilin, uobičajeni antibiotik.

Hanne-Dorthe Emborg, viša istraživačica SSI-ja, objasnila je da epidemija nije neuobičajena, te da su stručnjaci očekivali porast slučajeva nakon što su zemlje poput Danske prošle razdoblje s niskim brojem infekcija mikoplazmom.

Manjak imuniteta

Uprkos zabrinutosti, stručnjaci upućuju na to da val možda nije povezan s novim sojem bakterije, budući da bakterije poput Mycoplasma pneumoniae imaju sporiju stopu razmnožavanja u usporedbi s virusima poput Covida-19. 

Val slučajeva u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj podsjeća na globalne valove mikoplazmatske pneumonije koji su se događali svakih tri do sedam godina. Stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo biti povezano s manjkom imuniteta kod djece koja nisu bila izložena bakteriji tokom pandemije, posebno zbog mjera izolacije.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži više podataka od Kine o izbijanju upale pluća kod djece, dok se maske i socijalno distanciranje ponovno preporučuju u Danskoj, koja se suočava s povećanjem slučajeva, prenosi Večernji.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,