Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvogodišnjakinja završila na intenzivnoj njezi zbog vegetarijanske ishrane

Preuzmite sliku

Dvogodišnja djevojčica završila je na intenzivnoj njezi zbog manjka vitamina i drugih komplikacija vjerovatno uzrokovanih vegetarijanskom ishranom nametnutom od roditelja, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Dvogodišnja djevojčica, čiji identitet nije otkriven, je u kritičnom stanju prevezena u pedijatrijsku bolnicu u Genovi prošle sedmice.

Djevojčica je odmah prebačena na intenzivnu njegu, nakon što joj je utvrđen nedostatak vitamina B12, nizak nivo hemoglobina, usporeni pokreti i slabe reakcije.

Dijete je također težilo znatno manje u odnosu na ostalu djecu njene dobi, javljaju italijanski mediji.

“Pretpostavlja se da su djevojčicini zdravstveni problemi povezani s vegetarijanskom dijetom. Oba njena roditelja su vegetarijanci već nekoliko godina, a majka je dijete dojila prije nego što je ono započelo isti režim prehrane, izbjegavajući meso i proizvode životinjskog porijekla. Dijete je također podvrgnuto pregledima kako bi se utvrdilo da li je neko genetsko oboljenje doprinjelo bolesti”, piše “La Repubblica”.

Djevojčica se nakon nekoliko dana intenzivne njege oporavila i prebačena je na odjel za oporavak.

Prema pisanju tamošnjih medija, socijalne službe su obavještene o slučaju. Iako roditelji nisu osumničeni za zlostavljanje, restriktivne dijete spadaju u kategoriju “zanemarivanja”.

Ovo je treći slučaj od 2015. godine u kojem su djeca hospitalizirana u teškom stanju zbog ovakve vrste dijete.

Pedijatrijsko udruženje Liguria savjetovalo je roditelje koji podižu djecu i othranjuje djecu vegetarijance da prije takve odluke obave preglede kod medicinskih stručnjaka koji bi mogli prepisati vitaminske suplemente.

Roditelji u Genovi mogu zahtijevati od škola da njihovoj djeci obezbjede vegetarijansku hranu, samo ukoliko prilože medicinsku potvrdu da je ljekar svjestan takve vrste dijete. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje