Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doktor otkrio koji čaj treba redovno piti za zaštitu srca i snižavanje krvnog pritiska

Preuzmite sliku

Mnogi ljudi vole piti čaj, a neki ga piju i kao zamjenu za kafu s obzirom na to da mnogi čajevi sadrže značajno manju količinu kofeina.

Uz pijenje određenih vrsta čajeva povezuju se različite zdravstvene dobrobiti, a dr. Tim Bon smatra da redovno konzumiranje crnog čaja može pomoći u zaštiti srca i sniziti krvni pritisak.

“Čini se da uživanje u šolji crnog čaja ima dobrobiti za srce i krvni pritisak, zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin”, ističe Bon, prenosi Express.

Dodaje da crni čaj sadrži tearubigin, koji je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj skupini polifenola, poznatih po snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

“Zdravstvene dobrobiti tearubigina utječu na krvne žile, smanjenje upale, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija”, objašnjava on.

Osim u zaštiti srca, spoj tearubigin utječe i na krvni pritisak. Bon ističe da je “krvni pritisak jedno od ključnih područja zdravlja na koje tearubigin može utjecati”.

Objašnjava da skuhani crni čaj može sadržavati 115 mg flavan-3-ola na 100 grama.

“U crnom čaju, tearubiginini čine čak 70 posto flavan-3-ola, odnosno 81.3 posto na 100 grama”, dodaje i zaključuje da bi crni čaj što češće trebalo piti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,