Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li stiže vakcina protiv narkomanije?

Preuzmite sliku

Sprema se nova vrsta vakcine – protiv narkomanije. Kako ona funkcionira i da li bi mogla da izliječi i zavisnike od duhana ili alkohola?

Naime, na razvoju ove vakcine radi se u Americi i Brazilu. Kako stručnjaci navode, nakon vakcinacije, antitijela se proizvode u krvi i ciljano se vezuju za kokain.

Stvaraju se formacije koje zbog svoje veličine ne mogu da prođu kroz krvno-moždanu barijeru. Time se sprečava stimulacija mozga, a time i osjećanja koja donosi konzumacija kokaina. Ono što se svi pitaju nakon saznanja da se sprema vakcina protiv narkomanije jeste da li će ona djelovati samo na one koji su već zavisni od droge ili će se moći uzimati i preventivno, kao i da li će u tom slučaju roditelji tražiti da njihova djeca prime i tu vakcinu.

“Sve ovo zvuči obećavajuće”, navodi doktorica Snežana Alčaz, specijalistkinja neuropsihijatrije.

Ovo su projekti na kojima se radi već decenijama, tako da je ova brazilska vakcina samo jedna od onih koje se razvijaju, dodaje ona.

Pa ipak, ova vakcina nije dovoljna za potpuno izlječenje.

“Ova vakcina bi bila korisna u tom smislu da bi olakšala programe liječenja, ali naravno da osoba mora da pristane prvo da primi vakcinu.

Ove vakcine mogu biti korisne kod predoziranja. Mogu se dati monoklonska antitijela na određenu drogu ukoliko je neko uzeo preveliku količinu, i to može pomoći u spasavanju života”, navodi doktorica, prenosi B92.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,