Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čak 75 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije 18. godine

Preuzmite sliku

U Hrvatskoj čak 75 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije 18., a 50 posto prije 14. godine zbog čega su u domove zdravlja vraćeni psiholozi koji pružaju njegu bez uputnice, rečeno je u srijedu na panelu o mentalnom zdravlju.

– Pokretanjem posebne reformske mjere – Programa osnaživanja mentalnog zdravlja – odnosno vraćanja psihologa u domove zdravlja nakon 30 godina i pružanja potrebne zdravstvene zaštite bez uputnice, aktivno djelujemo u zaokretu tog nepovoljnog trenda, rekao je uoči panela u organizaciji Ministarstva zdravstva ministar Vili Beroš.

Po podacima psiholoških timova domova zdravlja diljem Hrvatske potiče se sve više mladih na prvi korak prema potrebnoj pomoći čime se postigao prvotni cilj – ohrabriti građane i pružiti im oslonac i zdravstvenu skrb u skladu s EU praksom.

Beroš kaže da su pandemija covida-19 i potres te socio-ekonomski i drugi izazovi bili “okidači” koji su intenzivirali pojavu mentalnih poremećaja s kojima se bori cijeli svijet uključujući i Hrvatsku.

Svaki šesti građanin EU živi s mentalnim poremećajem dok u Hrvatskoj čak 50 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto prije 18 godine života.

Procjenjuje se da će samo depresija u ukupnoj populaciji do 2030. biti drugi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima dok se u Hrvatskoj predviđa ‘skok’ mentalnih poremećaja za 20 posto među mladima, potom ženama, ali i ostalim ranjivim skupinama.

Na panelu je rečeno da su izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju lani u travnju 2023. postavljeni temelji osnaživanja mentalnog zdravlja pri domovima zdravlja.

Riječ je o reformskom predkoraku k posebnim dispanzerima i savjetovalištima te mobilnim timovima u sklopu domova zdravlja koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.

Time se slijede tri glavna načela EU-a – učinkovitu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i liječenju te reintegracija u društvo nakon oporavka, a što je u skladu i sa Strateškim okvirom razvoja mentalnog zdravlja u Hrvatskoj donesenim 2022.

Osnovana je i mreža mobilnih timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata koja će provoditi preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje njihovog “prvog koraka” u dobivanju potrebne pomoći. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,