Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto u frižideru ima svjetla, a u zamrzivaču nema?

Preuzmite sliku

Ako ste ikada u neko gluho doba noći tražili sladoled po zamrzivaču, sigurno ste se zapitali zašto nema svjetla kao u frižideru. Razlog je zapravo vrlo logičan.

Profesor Robert H. Frank s Cornell univerziteta kaže da se sve zapravo svodi na smanjenje troškova. Trošak postavljanja automatskog svjetla u zamrzivač jednak je trošku postavljanja tog svjetla u frižideru, piše Reader's Digest.

Ipak, dio gdje je frižider otvaramo puno češće nego zamrzivač pa nema puno koristi od svjetla u njemu, a trošak ostaje isti. Za proizvođače je novac, koji uštede, sasvim razuman razlog da jedostavno izostave svjetlo u zamrzivaču.

Profesor Frank, ipak, kaže da potražnja za svjetlom u zamrzivaču raste s prihodima ljudi. Što više prihode imaju to im je lakše opravdati trošak skupljeg hladnjaka koji ima svjetlo i u zamrzivaču. Dakle, takvi hladnjaci se proizvode, ali su i puno veća investicija.

Nažalost, čini se da će većina proizvođača zamrzivača ne namjerava uskoro instalirati svjetla – ali to ne znači da ove čarobne naprave ne postoje.

“Općenito, korist od takvih značajki, mjerena onim što su ljudi spremni platiti za njih, raste s povećanjem prihoda”, kaže Frank. “Načelo isplativosti stoga predviđa da bi potrošači s iznimno visokim prihodima mogli pomisliti da je svjetlo u zamrzivaču vrijedno dodatnog troška.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,