Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog čega nas svrbi nos?

Preuzmite sliku

Kada nabrajamo stvari koje nas najviše nerviraju, kao pojave na tijelu – nos koji svrbi je sigurno među top 10. Na sreću, i za ovo postoji lijek – kao i serija sujevjerja u koji većina ljudi vjeruje bez da se zapita – zbog čega nos uopće svrbi.

Zbog čega dobijamo iritaciju na nosu?

Odgovor je jednostavan: Razlog je vanjska iritacija. Stručno, to se zove puritus ili svrab, prevedeno na jezike koje razumijemo.

Jedan od najosnovnijih uzroka iritacije nosa je alergija. Teoretski, ne morate biti u potpunosti alergični na nešto da bi vas nos svrbio zbog toga, jer manifestacije alergije su uvijek različite.

Najčešći uzrok iritacije nosa, je blaga alergija na neku od vrsta hrane, piše N1.

Vaš imuni sistem se aktivira onda kada pojedete nešto, ili dođete u kontakt s nečim na što ste potencijalno alergični. Tada počinje ‘serija nesretnih događaja’ koja rezultuje crvenilom, svrabežom, iritacijom, i neprekidnim trljanjem nosa rukom koje nervira vjerovatno i vas kao i one koji vas u tom trenutku i okružuju.

Anafilaksije su najgori oblik alergijske reakcije, koje čak mogu završiti i sa smrtnim posljedicama. Histamin ‘poludi’ i poremeti normalno funkcionisanje tijela. Usne i oči oteknu, a to uredno prati i iritacija nosa, perutanje kože, kihanje ili poteškoće u disanju.

Odgovor na sprječavanje iritacije: Jedite soju i prerađevine od soje, kinesku hranu, pijte crveno vino, sir, tjesteninu, pivo, paradajz i ribu.

Moramo pomenuti i sujevjerja – a vjerovatno svi znate ono “ako vas svrbi nos – s nekim ćete se dobro posvađati”, jer intenzitet svađe ovisi o tome koliko vas tačno svrbi nos. U nekim krajevima svijeta iritacija nosa znači da će vam doći gost iz daleka, ili eventualno neka pošta.

Također, kod nas se obično kaže da kada vas neko trača, ili priča loše o vama – ‘gore’ vam uši, ili su crvene. Na drugim krajevima svijeta to je zapravo kada vas svrbi nos.

Suštinski, nema razloga za neosnovano sujevjerje: Hrana je u pitanju, blaga alergijska reakcija.

A svađa, svađu svakako možete naći na svakom koraku. Svbež na nosu nije ‘najava’ nemilih verbalnih delikata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,