Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su žene te koje se uvijek skidaju u filmovima dok su muškarci toga pošteđeni?

Preuzmite sliku

Ženska golotinja na ekranu toliko je uobičajena da više i ne izaziva reakcije, a analiza 1100 popularnih filmova za 2018. godinu otkrila je da je 25,4 posto žena imalo uloge s golim scenama, nasuprot 9,6 posto muškaraca. Vjerovatnost da ćemo u nekom filmu vidjeti golu ženu tri je puta veća od one da u njemu vidimo golog muškarca, piše The Lilly.

Zašto?

Ovisi o tome koga se pita. Martha Lauzen, izvršna direktorica Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu na Državnom univerzitetu San Diego, reći će da je kratki odgovor taj što većina filmskih redatelja i pisaca jesu, i oduvijek su bili muškarci. Muškarci su činili 87 posto redatelja i 81 posto pisaca u 2019, navodi se u nedavnom izvještaju koje je Lauzen napisala, prenosi Tuzlanski.ba.

Donald Clarke iz Irish Timesa duhovito zaključuje kako je to zato jer žene imaju više ‘nepristojnih dijelova’ za pokazati od muškaraca i stoga trebaju skinuti manje odjeće da bi bile djelomično gole. Osim toga, za njega muške genitalije i njihov prikaz predstavljaju “kozmetičke izazove”.

 • To je svakako pogled muškarca iza kamere, i muškarci su ti koji većinom snimaju filmove. Međutim, to nije cijela priča. Koja je svrha golotinje? Koje su namjere filmaša? Koliku su kontrolu imali glumci?

  Pomicanje granica

  “Golotinja u filmovima iz 1960-ih razlikuje se od sadašnjih ili čak prije 20 ili 10 godina”, kaže Clarissa Smith, profesorica seksualnih kultura na Univerzitetu Sunderland u Engleskoj.

  Mjerila su se definitivno pomaknula i danas rijetko koja golotinja može šokirati, ali analitičari kažu kako se sve svodi na to da se ženska golotinja bolje prodaje jer su ti koji je prodaju i proizvode većinom muškarci, pa se oni prema tome postavljaju kao da su oni sami prosječni konzumenti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,