Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vjekovne tradicije: Pomačke svadbe u Turskoj odolijevaju zubu vremena

Preuzmite sliku

Etnoreligijska zajednica Pomaka odolijeva izazovima vremena i čuva vjekovnu tradiciju pomačkih svadbi u kojim posebno mjesto zauzima dekoracija lica i tradicionalne nošnje, javlja Anadolu.

Riječ je o zajednici koja naseljava trakijske regije u Republici Turskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji, a posebno sela na obroncima Rodopskih planina.

  • Reporter Anadolu posjetio je jednu pomačku svadbu u bugarskom selu Ribnovu, a snimci s tog višednevnog veselja ljudi u tradicionalnim nošnjama i pažnja koja se pridaje viševjekovnim procesijama su dokaz da Pomaci ljubomorno čuvaju svoju baštinu i folklor.

  • Najintimniji dio pomačke svadbe svakako je oblačenje i dekoracija mlade s obzirom da je rezervisan isključivo za njenu najbližu žensku rodbinu.

    Lice mladenke se u potpunosti prekriva bjelilom tajnog sastava, a na njega se nanose šljokice koje će formirati floralne motive.

  • Prema starom kazivanju, ovakva dekoracija ima apotropejsku funkciju i štiti mladenku od “zlih sila“ pred stupanje u bračne vode.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje