Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uzgojio lubenicu tešku 58 kilograma (FOTO)

Preuzmite sliku

Poljoprivrednik iz Manavgata, nedaleko od turske pokrajine Antalija, Lutfu Ay uzgojio je lubenicu tešku 58 kilograma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj Turčin je zasadio specijalna sjemena koja su mu donijela lubenice prosječne težine 50 kilograma, za koje smatra da su najveće uzgojene lubenice u Turskoj.

Ay je kazao kako se ove godine uz pomoć inženjera poljoprivrede odlučio posaditi specijalno sjeme lubenice te da ih je uzgajao isključivo prirodnim putem, bez korištenja bilo kakvih hemijskih ili bioloških aditiva.

U uzgoju lubenice koristio sam samo prirodno đubrivo. Sretan sam što sam uzgojio najveću lubenicu u Turskoj. Nastavit ću saditi lubenicu i u budućnosti“, kazao je Ay.

Zbog velikog uspjeha, ovog turskog poljoprivrednika posjetili su guverner Manavgata Emir Osman Bulgurlu i predsjednik Poljoprivredne komore Manavgata Rasim Metin, uručivši mu nagrade i plaketu.

Metin je kazao kako je ranije u Turskoj uzgojena najveća lubenica, teška 40 kilograma, te da su lubenice u Manavgatu zapravo najveće u Turskoj.

Ovdje smo danas izvagali nekoliko lubenica i najmanja lubenica je bila težine 48 kilograma”, rekao je Metin, dodavši kako će biti pokrenuta incijativa za dobijanje patenta za ovu lubenicu, koja će nositi ime “manavgatski krokodil“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,