Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usred operacije tumora mozga pacijentica je zasvirala violinu

Preuzmite sliku

Tokom operacije tumora na mozgu violinistica Dagmar Turner (53) svirala je violinu, piše Daily Mail.

Dagmar su doktori još 2013. godine dijagnosticirali tumor na mozgu, nakon što je tokom nastupa sa simfonijskim orkestrom imala napad. Tumor nije brzo napredovao, ali išla je na radioterapiju, prenosi Tuzlanski.ba.

Tretman nije pomogao jer je tumor nastavio rasti te je dosegao veličinu 8×4 centimetra. Bio je smješten u temporalnom režnju, blizu područja mozga koje upravlja finom motorikom lijeve ruke. Za njezin talent to je bio vrlo rizično.

Tokom kompleksne operacije koja je trajala šest sati doktori su je probudili iz narkoze i dodali joj violinu da zasvira. Na taj način hirurzi su uspjeli izbjeći oštećenja na dijelovima mozga koji su joj važni za sviranje. Nakon uspješne operacije u bolnici King's College u Londonu koju je predvodio prod. Keyoumars Ashkan, uspješno su odstranili 90 posto tumora.

Dagmar se danas uspješno oporavlja kod kuće.

Bivša konsultantica iz grada Isle of Wight kazala je da je violina njezina strast i svira je od 10. godine.

– Pomisao da bih mogla izgubiti sposobnost sviranja za mene je bila tragična. Budući da je hirurg Ashkan i sam muzičar, razumio je moje bojazni. On i tim iz bolnice pronašli su način kako mi pomoći – tokom operacije su mapirali moj mozak izbjegavajući područja koja su mi potrebna za sviranje. Zahvaljujući njima, nadam se brzom povratku svom orkestru – kazala je.

Majci 13-godišnjaka gliom su dijagnosticirali 2013. godine. Gotovo trećina tumora na mozga su gliomi te je riječ o učestalom tipu. Ona svira u simfonijskom orkestru svog grada i zbog brojnih društvenih obaveza je odgađala operaciju. Uprkos liječenju tumor je nastavio rasti, pa je lani počela razmišljati o operaciji.

 • Sa svojim hirurgom koji je i pijanist podijelila je bojazan kako će operacija uticati na njezin talenat. Neurokirurg prof. Ashkan i njegov tim smislili su strategiju.

  Gotovo dva sata su pažljivo mapirali njezin mozak kako bi otkrili koja su područja aktivna dok svira violinu. Odlučili su probuditi je tokom zahvata kako bi svirala te da zahvaljujući tome izbjegnu ključna područja mozga. Pristala je. Neurohirurg joj je otvorio lubanju prije nego što su je probudili iz anestezije.

  Dagmar kaže da se sjeća kako su joj dodali violinu i potaknuli je da svira dok se razbuđivala. Pažljivo su je pratili anesteziolozi i ostatak tima te promatrali koji su dijelovi mozga ključni za finu motoriku šake i prstiju te su precizno rezali tumorsko tkivo.

 • – Znali smo koliko joj je važno sviranje pa smo željeli očuvati funkcije koje joj to omogućuju. Uspjeli smo izvaditi 90 posto tumora te područja njegove agresivne aktivnosti te očuvati motoriku u lijevoj ruci. Bilo je neobično jer smo pazili na sitne detalje kontrole lijeve ruke, primjerice, kakav je pritisak na strune ili brzi pokreti gudala. Naša bolnica je najveći centar za tumore na mozgu u Ujedinjenom kraljevstvu. Svake godine imamo oko 400 pacijenata kojima odstranjujemo tumor, a to ponekad uključuje i buđenje iz anestezije kako bismo napravili govorne testove. No ovo je prvi put da sam imao pacijenta koji je svirao – kazao je.

  Nakon tri dana provedena na oporavku u bolnici, Dagmar su otpustili na kućnu njegu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,