Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U ovoj zemlji su zakonom zabranjene žvake: Za prodaju se ide čak i u zatvor…

Preuzmite sliku

Zakoni država širom svijeta zabranjuju različite stvari. Najčešće su to opojne droge, u mnogim zemljama na listi je i alkohol a vjerovatno niste znali da postoji država u kojoj su zabranjene žvagaće gume.

U pitanju je Singapur, a evo i zašto.

Bivši premijer Singapura, Lee Kuan Yew, u svojim memoarima je opisao kako su osamdesetih godina prošlog vijeka žvakaće gume stvarale brojne probleme. Neodgovorni građani su iskorištene žvake masovno lijepili u poštanske sandučiće, ključaonice, dugmad za lift a ulice, stepenice i trotoari su stalno bili prljavi što je povećavalo troškove gradske čistoće.

Onda je 1987. zvanično otvoren lokalni željeznički sistem vrijedan 5 milijardi dolara, poznat kao Mass Rapid Transit (MRT). Vandali su počeli lijepiti žvake na senzore vrata modernih vozova uzrokujući probleme. Popravke su bile skupe a krivce je bilo teško uhvatiti. Tada su zakonodavci uzeli stvar u svoje ruke i u januaru 1992. zvanično zabranili prodaju i uvoz žvakaćih guma.

Odmah nakon uvođenja, zabrana je izazvala mnogo kontroverzi i otvorenog prkosa. Mnogi su išli u susjednu Maleziju kako bi kupovali žvake a onda ih je Vlada javno „imenovala i osramotila“ kako bi pokazala koliko čvrsto stoji iza ovog zakona, prenosi N1.

Ipak, u Singapuru se nikada nije pojavilo crno tržište žvakaćih guma, iako neki Singapurci povremeno uspijevaju prokrijumčariti male količine žvakaćih guma za vlastitu potrošnju. Nakon zabrane, gradsko vijeće je izvijestilo o značajnom smanjenju otpada od žvakaćih guma na javnim mjestima, a nijedna žvaka više se nije zaglavila u vrata lifta niti poremetila MRT sisteme.

Kazna za njihovo krijumčarenje u zemlju je godina zatvora i 10.000 singapurskih dolara (oko 7.200 američkih dolara). Od 2004, dozvoljeno je korištenje male količine žvaka u medicinske svrhe. Farmaceuti i stomatolozi ih mogu prodavati kao lijek pacijentima, uz obavezni recept. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,