Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Testirajte svoje znanje iz matematike: Možete li da riješite ovaj zadatak?

Preuzmite sliku

Iako na prvu izgleda jednostavan, ovaj matematički zadatak zbunio je mnoge i doveo ih do pogrešnog rješenja.

Mozgalice su zadivljujuće zagonetke dizajnirane da angažuju intelekt i poboljšaju kognitivne vještine. Ako posjedujete talenat za rješavanje zagonetki i logičkih matematičkih zadataka, uhvatite se u koštac sa ovim specifično postavljenim zadatkom.

 • Istraživanja čak sugerišu da rješavanje mozgalica, kao što je ova, igra ulogu u održavanju kognitivne kondicije. Izoštravanje intelekta kroz takve izazove doprinosi ne samo trenutnoj vještini u rješavanju problema, već i njeguje širu mentalnu agilnost koja je korisna u akademskim, profesionalnim i ličnim aktivnostima.

  Iako ova mozgalica može predstavljati ogroman izazov, misija je da otkrijete rješenje koje je besprijekorno usklađeno sa navedenim uslovima, efektivno razbijajući kod.

   Kako do rješenja?

  Ova specifična matematička zagonetka se predstavila kao izazov vrijedan pažnje.

  Da biste riješili izraz 89–9÷3+1–16÷4, trebalo bi da pratite redoslijed operacija (PEMDAS), koji označava zagrade, eksponente, množenje i dijeljenje (s lijeva na desno) i sabiranje i oduzimanje (s lijeva nadesno). Prvo izvršite operacije podjele s lijeva na desno. Podijelite 9 sa 3, što je jednako 3, i podijelite 16 sa 4, što je također jednako 4.

  Zatim izvršite sabiranje i oduzimanje s lijeva na desno: 89 – 3 + 1 – 4 = 83

  Nakon ovoga, riješenje jednačine se može sumirati na sljedeći način:

  89–9÷3+1–16÷4= 83

  Ovaj redoslijed je, prema riječima struke, validan i tačan.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,