Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svaki deseti napušen: Amerikanci sve bliži legalizaciji marihuane!

amerika legalizacija
Preuzmite sliku

Reutersovo istraživanje je pokazalo da je tokom prošle godine devet odsto Amerikanaca starijih od 12 godina ili 22,6 miliona reklo da je koristilo kanabis, dok čak njih 56 odsto podržava legalizaciju.

\"amerika

Broj Amerikanaca koji podržavaju legalizaciju marihuane po prvi put je prešao polovinu i sada iznosi 56 odsto, pokazuje istraživanje agencije Rasmusen, u kome se navodi da bi kanabis trebalo da ima status alkohola i cigareta.

U ovom trenutku 17 američkih saveznih država dozvoljava korišćenje marihuane u medicinske svrhe, kao i glavni grad Washington.

Anekta EBS-ja pokazuje da čak 81 odsto Amerikanaca smatra da bi sve države trebalo da dozvole korišćenje marihuane u medicnske svrhe, iako je on na federalnom nivou i dalje zabranjen.

U praksi to znači, da u slučaju da doktor prepiše kanabis kao lijek, pacijent kod sebe ima pravo da nosi 14 grama, i za to neće krivično odgovarati.

Međutim, problem se javlja pošto čak i kad neka savezna država donese odluku o legalizaciji, federalne vlasti to ne priznaju, pošto je kanabis i dalje na listi narkotika, i često se dešavaju upadi policije u klinike koje to prepisuju.

Istraživanja pokazuju da on može imati pozitivna dejstva u liječenju glaukoma, kao i prilikom terapije oboljelih od Alćajmerove bolesti, kao i bolesti centralnog nervnog sistema i kanabis se do 1942.godine nalazio na pozitivnoj listi lijekova, ali je od tada ilegalan.

Bivši policajac iz Baltimora Nil Frenklin, koji sada vodi nevladinu organizaciju koja se zalaže za legalizaciju marihuane, kaže da sadašnje stanje samo vodi kriminalu, nasilju i korupciji.

Ako se nastavi trend koji vidimo u istraživanjima, nije daleko dan kada će političari donijeti takvu odluku – smatra ovaj bivši policajac.

Ipak, u ovom trenutku federalne vlasti u SAD ne priznaju nijedan legitiman osnov za korišćenje marihuane u medicinske svrhe.

Procjene govore da je DEA, američka služba za borbu protiv narkotika, od svog osnivanja potrošila oko 100 milijardi dolara na sprečavanje ulaska droge u Sjedinjene Države.

Zagovornici legalizacije kažu da bi država imala koristi tako što se ne bi trošilo toliko novca za policijske aktivnosti otkrivanja marihuane, dodajući da bi budžet bio puniji oporezovanjem legalne prodaje.

Havaji su, kao američka savezna država, tokom godinu dana zaradili deset miliona dolara od poreza prilikom prodaje medicinske marihuane.

Iako se republikanski predsjednički kandidat Mit Romni protivi legalizaciji marihuane za medicinske potrebe, njegov potpredsjednik Pol Rajan juče je iznenadio novinare u Koloradu kada je rekao da je na samim saveznim državama da se izjasne o tom pitanju.

Ja lično nisam za, ali to nije visoko na listi naših prioriteta, i to pitanje treba ostaviti stanovnicima Kolorada da odluče – kazao je Rajan.

Istraživanja u toj saveznoj državi pokazuju da se 64 odsto ispitanika zalaže za legalizaciju marihuane za \”rekreativnu svrhe\”.

Stav sličan Rajanovom tokom prošle kampanje iznio je i kandidat demokrata i aktuelni predsjednik Barak Obama, koji je i sam priznao da je u mladosti pušio marihuanu.

Da sve neće ići lako po tom pitanju pokazuje pismo koje su prije dva dana američkom državnom tužiocu Eriku Holderu uputila devetorica bivših visokih službenika agencija za borbu protiv narkotika, u kome su zatražila da se on javno usprotivi legalizaciji u Koloradu, Oregonu i državi Vašington.

Birači u tim državama će u novembru izaći na referendum na kome će glasati o legalizaciji.

Ako i dalje budete ćutali, shvatiće se to kao prihvatanje ovih opasnih inicijativa – naveli su bivši policijski funkcioneri.

Bivši Obamin savjetnik za pitanja marihuane Kevin Savjet kaže da očekuje da se tužilac Holder oglasi i pozove građane da ne glasaju za legalizaciju.

Suštinski, glasanje država je sporno, jer je Holder prije dvije godine rekao da će federalne vlasti energično sprovoditi zakon. Ne mogu da zamislim scenario gdje će FBI samo sjedjeti i gledat – dodao je Savjet.

Oni koji ne dijele stav aktuelne administracije ističu da se sada samo troše pare poreskih obveznika, bez previše rezultata.

Svako ko je objektivan reći će da je politika prema marihuani koja je do sada vođena bila katastrofalna. Masovna hapšenja, nepotrebno utrošena sredstva i ogromna količina nasilja je proisteklo iz te politike – zaključuje Džil Haris, koja novčano podržava legalizaciju.

Rojtersovo istraživanje je pokazalo da je tokom prošle godine devet odsto Amerikanaca starijih od 12 godina ili 22,6 miliona reklo da je koristilo kanabis.

Tuzlanski.ba / Telegraf.rs

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: